Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konulanmış Görüntüleme

  1. #1
    Nahit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Durum: Nahit âíå ôîğóìà
    Üyelik tarihi : 11.Nisan.2009
    Mesajlar : 1,048
    Tecrübe Puanı : 0
    Array

     

    120x 600

    Sosyal bİlgİler soruları (601-700)

    images/yorumlarinizi.png
    601)Aşağıdaki savaşlardan hangisi Peygamber Efendimiz ile Mekkeli müşrikler arasında yapılan savaşlardan biri değildir?





    A)Bedir Savaşı B)Hendek Savaşı C)Sıffın Savaşı D)Uhut Savaşı





    602)Hindistan da kazandığı zaferler Türk İslam dünyasında büyük yankılar uyandırdı.





    Yukarıda bahsedilen hükümdarın adı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?





    A)Gazneli Mahmut B)Selçuk Bey C)Tuğrul Bey D)Satuk Buğra





    603)Aşağıdakilerden hangisi bilim tarihinde " Bağdat Okulu" olarak anılan Abbasilerin bilisel araştırma merkezidir?





    A)Dar-ül Hükme B)Dar-ül Fünun C)Nizamiye Medresesi D)Kutadgu Bilig





    604)İslamiyet Doğduğu yıllarda Arap Yarımadası hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?





    A)Putperestlik inancı yaygındı



    B)Falcılık ve büyücülük geleneği vardı



    C)Mekke önemli bir ticaret merkeziydi.



    D)İnsan haklarına önem verilirdi.





    605) - Anadolu'daki şii tehlikesine karşı gerekli tedbir alınamadı



    - Yardım isteyen Endülüs Emevilerine yardım gönderilemedi.



    - Fetihler yavaşladı.



    Yukarıdaki gelişmeler hangi olayın sonuçlarındandır?





    A)Cem Sultan Olayı B)Şeyh Bedrettin İsyanı



    C)Ankara Savaşı D)Celali İsyanları





    606)Osmanlı Devleti Fatih Döneminde Venediklilere Kanuni Döneminde Fransızlara kapitülasyon vererek devletlerarasında denge kurmaya çalışmıştır. Bu gelişmeler Osmanlı Devletini daha sonraki dönemlerde hangi alanda gücünü azaltmıştır?





    A)Dini B)Ekonomik C)Hukuki D)İdari





    607)İstanbul Fatih Sultan Mehmet Devrine gelinceye kadar bir çok kez kuşatılmış ancak alınamamıştır. İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet zamanında fethedilmesinde aşağıdaki etmenlerden hangisi dana önemli rol oynamıştır?





    A)Türk askerlerinin siyasal üstünlüğü



    B)Kullanılan üstün savaş teknikleri



    C)Komutanların savaştaki savunma sistemi



    D)Bizans'ın zayıf savunma sistemi





    608)Osmanlı Devletinde maliye yönetim işlerinin görüşüldüğü Divan bugünkü karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?





    A)TBMM B)Bakanlar Kurulu



    C)Anayasa mahkemesi D)Milli Güvenlik Kurulu





    609)Hunlar Orta Asya Türk topluluklarını ilk defa bir devletin çatısı altında toplamışlardır. Bu gelişmenin aşağıdakilerden hangisini sağladığı söylenebilir?





    A)İpek Yolu denetimini



    B)Orta Asya'dan göçün başlamasını



    C)Türk kültürünün yaygınlaşmasını



    D)Türk siyasi birliğini





    610)Aşağıdakilerden hangisi Türk göçlerinin nedenleri arasında yer alamaz?





    A)Kuraklık B)Hayvan hastalıkları C)Töreler D)Dış baskılar





    611)Aşağıdakilerden hangisi peygamberimiz zamanında yapılan bir savaş değildir?





    A)Bedir savaşı B)Hendek Savaşı C)Uhut Savaşı D)Sıffın Savaşı





    612)Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?





    A)Kuran-ı Kerim'in kitap haline getirilmesi - Hz. Ebubekir



    B)Kıbrıs'ın alınması - Hz. Ali



    C)Müslümanlar içindeki ilk karışıklıkların çıkması - Hz.Osman



    D)Kudüs'ün alınması - Hz. Ömer





    613)Türklerin İslâmiyet'i tanıyıp kitleler halinde Müslüman olmaya başlamalarına neden olan olay hangisidir?





    A)Malazgirt Savaşı B)Talas Savaşı



    C)Dandanakan Savaşı D)Pasinler Savaşı





    614)İlk Türk İslam Devleti aşağıdakilerden hangisidir?





    A)Gazneliler B)Uygurlar C)Karahanlılar D)Selçuklular





    615)Aşağıdaki devletlerden hangisi mevali politikası ile milletleri ikinci sınıf vatandaş olarak kabul etmiştir?





    A)Emeviler B)Abbasiler C)Hunlar D)Uygurlar





    616)Türklerin İslamiyet'i benimsedi savaş hangisidir?





    A)Bedir Savaşı B)Uhud Savaşı C)Talas Savaşı D)Hendek Savaşı







    617)Türklerin kendi adlarıyla bıraktığı ilk yazılı belgeler olan Orhun Anıtları günümüzde hangi ülke sınırları içerisindedir?





    A)Çin B)Türkmenistan C)Rusya D)Moğolistan





    618)Düşman tarafından hile ile yenilgiye uğratılan Türklerin Ergenokon Ovası'na çekilip sonra yeniden türeyip tekrar eski yurtlarına dönerek düşmanları ile çarpışmalarını anlatan Ergenekon destanı hangi Türk devletine aittir?





    A)Kırgızlar B)Hunlar C)Kazaklar D)Göktürkler





    619) - Hicri takvimin güncellenmesi



    - Düzenli ordunun kurulması



    - Suriye Mısır ve Horasan'ın İslam topraklarına katılması



    Yukarıda verilen gelişmeler aşağıdaki halifelerden hangisi döneminde gerçekleşmiştir?





    A)Hz. Ali





    620)Türk tarihi ile ilgili ilk yazılı belgeler aşağıdakilerden hangisidir?





    A)Orhun yazıtları B)Karabalsagun yazıtı



    C)Göç destanı D)Oğuz Kağan destanı





    621) - Bilinen ilk Türk Devletidir.



    - Orta Asya'da kurulmuştur



    - Orduda onluk sistemi ilk kez uygulamışlardır.





    Yukarıda sözü edilen özellikler aşağıda verilen hangi devlete aittir?





    A)Göktürkler B)Uygurlar C)Kutluklar D)Hunlar





    622)Aşağıdakilerden hangisi Göktürk Devleti'nin doğrudan yıkılma nedenleri arasında gösterilemez?





    A)Çin 'in siyasi oyunları ve entrikaları



    B)Ülke topraklarının hükümdar ailesinin malı olması



    C)Kardeş kavgaları



    D)İpek yolunun kontrolünü kaybetmeleri





    623)İslamiyet'ten önce Türk devletlerinde hükümdarlar arasındaki unvanlardan hangisini kullanmışlardır?





    A)Padişah B)Kağan C)Sultan D)Kral





    624)Aşağıdakilerden hangisi Dört Halifeden birisi değildir?





    A)Hz. Hamza









    625)Asya Hun hükümdarı Mete'nin Çin'i ele geçirebilecek bir kuvveti olmasına rağmen sadece vergiye bağlamasının nedeni aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?





    A)Mete Han'ın ordusuna fazla güvenmemesi



    B)Çin'in çok büyük bir ülke olması



    C)Çin nüfusunun çok fazla olması



    D)Çin'in fakir bir ülke olması









    CEVAP ANAHTARI ( 601/625)



    601 C 611 D 621 D



    602 A 612 B 622 D



    603 A 613 B 623 B



    604 D 614 C 624 D



    605 A 615 A 625 C



    606 B 616 C



    607 B 617 D



    608 B 618 D



    609 D 619 B



    610 C 620 A





    626)Gazneli Mahmut'un sarayının en değerli hücresi diye bahsettiği ünlü Türk bilgini kimdir?





    A)İbn-i Sina B)Biruni C)Ahmet Yesevi D)İmam Gazali





    627)Ergenekon Destanında Türklerin yaşadıkları yere sığamadıkları için demirden dağı eriterek sıkıştıkları bölgeden çıktıkları anlatılır. Bu bilgi Göktürklerle ilgili hangi özelliği yansıtmaktadır?





    A)Madencilikte ileri olmaları B)Yerleşik yaşamı seçmiş olmaları



    C)Savaşçı özellikleri yitirmiş olmaları D)Din değiştirmeleri





    628)İlk Türk Devletlerinin kısa sürede dağılmasında hangi özellikleri etkili olmuştur?





    A)İpek Yolu üzerinde yerleşmiş olmaları



    B)Ticaretle uğraşmış olmaları



    C)Güçlü ordularının olmaması



    D)Toprakların hükümdar ailesinin ortak malı sayılması





    629)Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed döneminde gerçekleşmemiştir?





    A)Hudeybiye Barışı B)Uhut Savaşı



    C)Bedir Savaşı D)Kuzey Afrika'nın Fethi





    630)Aşağıdaki özelliklerden hangisi Emevilere aittir?





    A)Bizans sınırında avasım şehirlerine Türkleri yerleştirmişlerdir.



    B)Arap olmayanlara hoşgörüsüz davranmışlardır.



    C)Emeviler dönemi doğunun rönesansı olarak bilinir.



    D)Ordularda Türklere de yer vermişlerdir.



    631)Aşağıdakilerden hangisi Türk - İslam bilgini değildir?





    A)El-Biruni B)Harezmi C)Farabi D)Eflatun





    632)Bu savaş sonrasında Gazneliler yıkılışa geçerken Büyük Selçuklu Devleti kuruluşunu tamamlamıştır.



    Yukarıda en önemli sonucu verilen Gazneliler ve Büyük Selçuklular arasında olan savaş aşağıdakilerden hangisidir?





    A)Talas Savaşı B)Dandanakan Savaşı



    C)Malazgirt Savaşı D)Hendek Savaşı





    633)Mekkeliler Müslümanları hukuken aşağıdaki olayların hangisinin sonucunda tanıdı?





    A)Bedir Savaşı B)Uhud Savaşı C)Hudeybiye Barışı D)Mekke'nin Fethi





    634)Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Bilimlerin alanına girmez?





    A)Yüzey şekilleri B)İnsan hakları



    C)Özgürlükler D)Bitki yapısı





    635) Anadolu'da ilk beyliklerin kurulması



    Anadolu kapılarının Türklere açılması



    Türkiye tarihinin başlangıcı olması



    Yukarıda sonuçları anlatılan savaş aşağıdakilerden hangisidir?





    A)Malazgirt Savaşı B)Kösedağ Savaşı



    C)Pasinler Savaşı D)Miryekefalon Savaşı





    636)Nizamülmülk " SİYASETNAME" adlı eserini niçin yazmıştır?





    A)Sultanlara devleti daha iyi yönetebilmeleri için yol göstermesi amacıyla



    B)Halka öğüt vermek için



    C)Kendi bilgisinin üstünlüğünü göstermek için



    D)Halka geçmiş ile ilgili hikayeler anlatmak için





    637)Dandanakan Savaşından sonra Tuğrul Bey'in kendi adına para bastırarak hutbe okutmasının anlamı nedir?





    A)Gaznelilere bağlı olduğu B)Bağımsız bir hükümdar olduğu



    C)Başarılı bir komutan olduğu D)Çok zengin olduğu





    638)Malazgirt zaferinin önemi hangisinde doğru verilmiştir?





    A)Bizans ve Selçuklular arasındaki ilk savaştır.



    B)Türkler bu savaştan sonra Anadolu'ya yerleşmeye başlamışlardır.



    C)Selçuklular için keşif seferi olmuştur.



    D)Selçuklu Devleti bağımsız olmuştur.





    639)Eski Türk devlet geleneğinde topraklar hanedanın ortak malı sayılırdı. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonucudur?





    A)Merkezi yönetimi kolaylaştırmıştır.



    B)Devletler kısa sürede dağılmıştır.



    C)Devletin devamlılığı garanti altına alınmıştır.



    D)Uzun ömürlü devletler kurmuşlardır.





    640)Türklerde halı kilim dokumacılığı ve keçeciliğin gelişimi hangisi ile ilgilidir?





    A)Göçebe yaşam tarzı B)Dini inanışları



    C)İslamiyete geçiş D)Savaşçılıkları





    641)Hz. Muhammed döneminde yapılan ilk savaş aşağıdakilerden hangisidir?





    A) Uhud Savaşı B)Bedir Savaşı C)Hendek Savaşı D)Mekke'nin Fethi





    642)Ülkemiz topraklarının %79. Bunu önlemek için yapılabilecek en önemli çalışma hangisidir?





    A)Arazi kullanımında bilinçlendirme B)Taraçalama



    C)Ağaçlandırma D)Küçükbaş hayvancılığı arttırma





    643)Hun Türklerinin Türkistan (Orta Asya) dan göç etme sebepleri arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?





    A)Salgın hastalıklar yüzünden hayvanların ölmesi



    B)Devlet yöneticileri arasındaki mücadeleler



    C)Çin baskıları gibi komşu devletlerin baskısı



    D)Bu bölgede sanayinin gelişmemiş olması





    644) Maki hangi iklim tipinin karakteristik bitki örtüsüdür?





    A)Akdeniz B)Karadeniz C)Çöl D)Karasal





    645)" Türkçe' nin önemini göstermek bu dili Araplara öğretmek amacıyla bir sözlük hazırlamaya karar verdim" diyerek Türk- İslam kültürünün ilk Türkçe Sözlüğünü yazan ünlü Türk yazarı kimdir?





    A)Yusuf Has Hacip B)Kaşgarlı Mahmut



    C)Gazneli Mahmut D)Ahmet Yesevi





    646)Gazneli Devletini büyük bir çöküntüye sürüklerken Büyük Selçuklu Devletinin kurulması ile sonuçlanan 1040 tarihli savaş hangisidir?





    A)Malazgirt Savaşı B)Miryokefalon Savaşı



    C)Dandanakan Savaşı D)Talas Savaşı







    647) Hz Muhammed putperestliğe geri dönülmesini engellemek için resim ve heykel yapımını yasaklamıştır. Resim ve heykel yasağı aşağıdakilerden hangisinin gelişmesini sağlamıştır?





    A)Bakır işlemeciliği B)Dokumacılık



    C)Hat sanatı D)Çömlekçilik







    648) Türk - Arap ilişkilerini gelişmesinde rol oynayan.





    A)Belencer B)Talas C)Dandanakan D)Pasinler







    649)Aşağıdaki illerden hangisinin yıllık yağış miktarı diğerlerinden fazladır?





    A)İzmir B)Antalya C)Eskişehir D)Rize







    650)Aşağıdaki enerji kaynakları çıkarıldığı yerler ile eşleştirilmiştir. Hangi eşleştirme yanlıştır?





    A)Taşkömürü - Zonguldak B)Linyit - Soma



    C)Petrol - Muğla D)Jeotermal- Denizli (Sarayköy)











    CEVAP ANAHTARI ( 626/650)



    626 B 636 A 646 C



    627 A 637 B 647 C



    628 D 638 B 648 B



    629 D 639 B 649 D



    630 B 640 A 650 C



    631 D 641 B



    632 B 642 C



    633 C 643 D



    634 D 644 A



    635 A 645 B







    651) "Atatürk; "Türkiye büyük ve önemli bir davanın savunucusu olmuştur." Atatürk'ün burada anlattığı davanın aşağıdakilerden hangisi olma olasılığı diğerlerinden daha çoktur?





    A)Milli Egemenlik B)Milli Bağımsızlık



    C)Milli Eğitim D)Milli Ekonomi











    652)Damat Ferit hükümetinden sonra iş başına gelen Ali Rıza Paşa hükümeti Temsil heyeti



    ile iyi ilişkiler kurmanın kaçınılmaz olduğunu anlamış ve bunun sonucunda Amasya Görüşmelerini yapmak için Salih Paşa'yı görevlendirmiştir.





    İstanbul Hükümetinin Amasya Görüşmelerine katılmasının önemi nedir?





    Sivas Kongresinde alınan kararları kabul etmiştir.



    Temsil Heyeti'nin varlığını resmen tanımıştır.



    Manda ve himaye'yi reddetmiştir.



    Mustafa Kemal Atatürk'ü affetmişlerdir.





    653)Mustafa Kemal Paşa son Osmanlı Mebuslar Meclisi'nin İstanbul dışında bir yerde



    toplanması konusunda ısrar etmiş fakat başarılı olmamıştı. Mustafa Kemal'in böyle bir ısrarda bulunmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?





    İstanbul'un boğazlar üzerinde yer alması



    Pek çok milletvekilinin sürgünde olması



    İstanbul'un işgal tehdidi altında bulunması



    Ankara'ya mücadelenin merkezi yapmak istemesi





    654)Aşağıdakilerden hangisi kurtuluş savaşının amacını gerekçesini ve yöntemini belirler?





    A)Amasya genelgesi B)Sivas Kongresi



    C)Erzurum Kongresi D)Amasya görüşmesi





    655)Aşağıdakilerden hangisi Kuva-yi Milliyenin özelliklerinden değildir?





    A)İhtiyaçları halk tarafından karşılanır



    B)Bölgesel direniş hareketidir



    C)Düzensiz birliklerdir



    D)Savaşın ilk zamanlarında mücadele hareketini zorlaştırmışlardır.





    656)Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum örgütüne üye olan bireyin özelliklerinden değildir?





    Bireyin kendine güveni artar



    Bireyin sosyalleşmesine yardımcı olur



    Yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirir



    Birey korku ve tedirgin olarak yaşar.





    657)Eğitim öğretim hakkı hangi hak kapsamında değerlendirilir?





    A)Sosyal ve ekonomik haklar B)Siyasi haklar



    C)Kişi hakkı D)Yaşama hakkı





    658)Aşağıdakilerden hangisi Batı Cephesi gelişmelerinden biridir?





    Ermeni sorununun çözüme kavuşturulması



    Urfa Antep Maraş'ın kurtarılması



    Ermenilerin Doğu Anadolu'da toprak isteklerinden vazgeçmesi



    Yunan ordusunun taarruz gücünün kırılması





    659)Erzurum kongresi'nde;



    1. Vatan bir bütündür parçalanamaz



    2.



    3.



    4.



    Yukarıdaki Erzurum Kongresi kararlarından hangisi daha sonraki dönemlerde



    saltanatın yerine Cumhuriyet rejiminin kurulacağının öncelikli kanıtıdır?





    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4





    660)Cengiz Han'ın torunlarından Batu han tarafından Karadeniz'in kuzeyinde kurulan Altın Orda Devleti bulunduğu bölgede Rusların güneye inmesine uzun süre engel olmuştur.



    Buna göre Altın orda Devleti ile ilgili olarak aşağıdakilerin hangisiyle ilgili bilgi sahibi olunamaz?





    A)Kuruldukları yer B)Siyasi faaliyetleri



    C)Yıkılış nedeni D)Kültürel özellikleri





    661)Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan "Divan- ı Lügat-ı Türk" adlı eserin özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?





    A)İlk Türkçe Sözlük özelliğini taşıması



    B)Araplara karşı Türkçe' nin üstünlüğünü ortaya koymak amacıyla yazılan bir eser olması



    C)Karahanlılar döneminde yazılmış olması



    D)Çağatay Edebiyatının en önemli eseri olması





    662)Bir ülkede insan haklarının geliştirilmesi eğitime bağlıdır.



    Bu bilgilere bakılarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?





    A)Eğitim düzeyi yüksek toplumlarda insan haklarının engellenmesi daha zordur.



    B)İnsan haklarının korunması için herkesin üniversite mezunu olması sağlanmalıdır.



    C)İnsan hakları bilgi düzeyinden uygulama düzeyine çıkarılmalıdır.



    D)Eğitimsizlik insan haklarının korunmasında karşılaşılan engellerden biridir.





    663) Aşağıdaki sanayi dallarının hangisinin üretiminde hayvansal maddeden yararlanılmaz?





    A)Konserve B)Konfeksiyon C)Dokuma D)Seramik





    664)Türkiye' de enerji tüketiminde en fazla paya sahip olan bölge hangisidir?





    A)Marmara B)Ege C)İç Anadolu D)Akdeniz











    665)1/400 000 ölçekli bir haritada 4 cm olan uzunluk başka bir haritada 1 cm ile gösterilmiştir.



    Buna göre ikinci haritanın ölçeği aşağıdakilerden hangisidir?





    A)1/800 000 B)1/1 600 000 C) 1/320 000 D) 1/1 200 000





    666) Büyük Selçuklu hükümdarları Malazgirt Meydan Savaşı'ndan sonra Türkmen topluluklarının Anadolu'ya yönlendirilmesi için yoğun çaba harcamışlardır.



    Selçuklu hükümdarlarının bu çabalarının temel nedeni aşagıdakilerden hangisidir?





    Bizans kültürü üzerinde etkili olmak



    Anadolu'da ekonomik faaliyetleri geliştirmek



    Doğu-Batı ticaretini canlandırmak



    Anadolu'nun Türkleşmesini hızlandırmak





    667) Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk tarımı yapılan alanların giderek genişlediği görülmektedir



    Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sebebidir?





    A)Yıllık ortalama yağış miktarının artması



    B) Tarım alanlarındaki sulama imkanlarının artması



    C) Küçükbaş hayvancılığın giderek azalması



    D)Orman alanlarının tarlaya dönüştürülmesi





    668) Orta Asya Türk devletlerinde yönetimde Han'ın yanında kurultay adı verilen bir meclis bulunurdu.



    Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?





    Demokrat bir tutumun varolduğuna



    Han'ı boy beylerinin seçtiğine



    Hanın beylerin kararını kabul ettiğine



    Kurultay üyelerinin seçimle belirlendiğine





    669) Hititlerin başkenti Hattuşaşta saray kalıntıları heykeller mabetler kabartmalar Hitit dilinde ve Babil dilinde çivi yazısıyla işlenmiş binlerce tablet bulunmuştur.



    Bu bilgilere bakılarak Hititlerle ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?





    A)Yerleşik yaşam özelliklerinin görüldüğü



    B) Dini Mimarinin gelişmiş olduğu



    C) Tarih öncesi devirleri yaşadığı



    D) Çevre uygarlıklarda etkileşim içinde olduğu





    670) Dört Halife döneminde halifeler seçimle belirlenirken Emeviler döneminden itibaren halifelik babadan oğula geçmeye başlamıştır.



    Bu bilgilere göre Emevilerle ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?





    A)Yönetim anlayışını değiştirmişlerdir



    B) Askeri güçleri azalmıştır



    C) Arap milliyetçiliği politikası izlemişlerdir



    D) Devletin gelirlerini artırmaya çalışmışlardır





    671) Karahanlılar Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları gibi Müslüman Türk devletleri ipek yolu üzerinde kurulduklarından ticaretle uğraşmışlardır.



    Aşağıdakilerden hangisinin bu durumu kanıtladığı savunabilir?





    Medreseler yapmaları



    Kervansaray yapmaları



    Hıristiyanlarla mücadele etmeleri



    İslam dünyasının lideri olmaları





    672) Haritalar çizilirken Dünyanın şeklinin düzleme aktarılmasından dolayı bazı bozulmalar meydana gelir.



    Buna göre aşağıdaki ülkelerden hangisinin haritası çizildiğinde bozulma oranı daha fazladır?





    A)Mısır B)İspanya C)Türkiye D) Kanada





    673)Dünyada en çok rezervi ülkemizde bulunan jet ve roket yakıtı sabun deterjan cam kağıt ve çeşitli elektronik araçların yapımında kullanılan maden aşağıdakilerden hangisidir?





    A)Demir B)Krom C)Bor Mineralleri D)Taş Kömürü





    674)Fiziki haritalarda kullanılan renklendirme yönteminin yükselti basamaklarını hangi renklerle gösterdiği aşağıdaki tabloda verilmiştir.







    Yükselti (Metre) Kullanılan Renkler



    0 - 500 Yeşil



    500 - 1000 Sarı



    1000 - 1500 Turuncu



    1500 - 2000 Kahverengi



    2000 ve üzeri Koyu Kahverengi





    Buna göre ülkemizin yükselti ve yer şekilleri düşünüldüğünde coğrafi bölgemizden hangisinde koyu kahverengi daha az kullanılmıştır?





    A)Marmara Bölgesi B)Akdeniz Bölgesi



    C)Karadeniz Bölgesi D)Doğu Anadolu Bölgesi





    675)Ülkemizin önemli turizm merkezlerinden Kapodokya' da Peri Bacalarının bulunduğu yörede hangi turizm türü yapılmaktadır?





    A)Sağlık turizmi B)Kış turizmi C)Spor turizmi D)Kültür turizmi



















    CEVAP ANAHTARI ( 651/675)



    651 B 661 D 671 B



    652 B 662 B 672 D



    653 C 663 D 673 C



    654 A 664 A 674 A



    655 D 665 B 675 D



    656 D 666 D



    657 A 667 B



    658 D 668 A



    659 C 669 C



    660 D 670 A











    676- Kavimler Göçü yaklaşık yüz yıldan fazla süren bir süreçte devam etmiş Avrupa'da büyük bir kargaşa yaratmıştır. Aşağıdakilerden hangisi Kavimler Göç'ünün sonuçlarından değildir?



    a) İlk Çağ sona ermiş Ortaçağ başlamıştır.



    b) Roma İmparatorluğu 2'ye ayrılmış; Batı Roma ve Doğu Roma.



    c) Asya Hun Devleti kurulmuştur.



    d) Avrupa Türk kültürü ile tanımıştır.





    677- Asya Hun Devleti ve Göktürkler göçebe yaşam tarzını benimsemişlerdir. Buna göre verilenler göçebe yaşam tarzı düşünülerek eşleştirilirse hangisi daha doğru olur?



    a) Tarım - Ticaret



    b) Hayvancılık - Dokumacılık



    c) Madencilik - Balıkçılık



    d) Tarım - Hayvancılık





    678- Uygurlarda mal edinme satış protokolü mal ve eşyayı kiraya verme ortaklık kurma evlatlık verme iş sözleşmesi köle satışı vakıfname vasiyetname ipotek senedi gibi çeşitli konularda hukuki belgeler düzenlemişlerdir.





    Bu durum Uygurlar için aşağıdakilerden hangisini kanıtlar ?





    Uygurların hukuki düzenlemeler konusunda çok gelişmiş bir toplum olduğunu



    Uygurların çevresindeki toplumlarla ticaret yaptığını



    Uygurların yazılı belgeleri kullanan ilk toplum olduğunu



    Uygurların çevresindeki toplumları hakimiyeti altına aldığını









    679-



    Cebir alanında ilk defa eser yazana Türk bilginidir.



    Abbasi halifesi Memun'un daveti üzerine Bağdat'a gelmiştir.



    En güzel eserlerini Dar'ül Hikme de yapmıştır.



    Yukarıda hakkında bilgiler verilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?





    Şeyh Sadi Şirazi



    Nizamülmülk



    Harezmi



    Ömer Hayam







    680- Güney kutbunda yaşayan bir kişi aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisini kullanmakta zorluk çeker?





    A) Elektirik B) Güneş C) Petrol D) Kömür







    681- Sümerler ilk kez yazıyı (çivi yazısı) bulmuş ve kullanmışlardır.



    Aşağıdakilerden hangisi Sümerlerin bu buluşunun bir sonucu değildir?





    A) Tarih çağlarını başlatmışlardır.



    B) Bilinen ilk yazılı kanunları hazırlamışlardır.



    C) Sulama kanalları açarak tarımı geliştirmişlerdir.



    D) En eski destanları (Gılgamış Yaradılış) yazmışlardır.







    682- Lidyalılar ticarete çok önem verirlerdi.



    Aşağıdakilerden hangisi Lidyalıların zenginliğinin göstergesi sayılamaz?





    A) Merkezi Krallıkla yönetiliyorlardı.



    B) Altın para bastırmışlardır.



    C) «Karun kadar zengin sözü» kullanılagelmiştir.



    D) Madencilik önemli bir gelir kaynağıdır.







    683- I - Müslümanlığın Hindistan'da yayılması



    II - Hindistan' daki Kast Sisteminin kısmen etkisinin silinmesi





    Yukarıda belirtilen gelişmeler aşağıdaki hükümdarlardan hangisinin Hindistan'a yaptığı seferlere bağlı olarak gerçekleşmiştir?





    A) Gazneli Mahmut



    B) Satuk Buğra Han



    C) Harun Reşit



    D) Tuğrul Bey







    684- Büyük Selçuklu Devleti döneminde eğitim bilim kültür sanat mimari ticaret bayındırlık alanlarında çok önemli çalışmalar yapılarak halka hizmet edilmiştir.





    Aşağıdaki hizmetlerden hangisinin eğitimle bir ilgisi yoktur?





    A) Kervansarayların yaptırılması.



    B) Kütüphanelerin açılması.



    C) Medreselerin yaptırılması.



    D) Bilim adamlarına burs veren vakıfların kurulması.





    685- Aşağıda verilen illerimizden hangisinde diğerlerinden farklı bir iklim tipi görülmektedir?





    A) İzmir C) Antalya



    B) Adana D) Zonguldak





    686- Abbasiler döneminde Türklerin komutanlık ve valilik gibi önemli devlet görevlerinde bulundukları görülmektedir.



    Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?





    A) Türkler Abbasi devleti yönetiminde etkili olmuştur.



    B) Türkler halifeyi koruyan tek güç olmuşlardır.



    C) Türkler İslamiyet'i henüz kabul etmemişlerdir.



    D) Abbasi ordusunun tamamı Türklerden oluşmuştur.





    687- Aşağıdakilerden hangisi Anadolu 'daki yerleşim alanlarının tercihinde etkili olan etkenlerden değildir?





    A) Verimli tarım toprakları



    B) Uygun İklim özellikleri



    C) Nüfus yoğunluğu



    D) Zengin yeraltı kaynakları





    688- Demokratik yönetimlerde aşağıdaki özelliklerden hangisinden söz edilemez?



    -------- A) Yöneticiler seçimle belirlenir.



    ---------B) Hak ve özgürlüklere saygı duyulur.



    -------- C) Sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler bulunur.



    ---------D) Seçilenlerin yetkileri sınırsızdır.



    689- İlk Türk Devletlerinin kısa ömürlü olmalarının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?



    -------- A) Ekonomik çöküntü B) Taht kavgaları--



    C) Salgın hastalıklar- D) Dış baskılar



    690- Türkler'in



    I. Tek Tanrıya inanmaları



    II. Abbasi ordularında görev almaları



    III.Boylar halinde yaşamaları





    özelliklerinden hangisi veya hangileri İslamiyeti kabul etmelerini kolaylaştırmıştır?





    A) Yalnız I B)Yalnız II C) I ve II D) II ve III







    691- I. Türkler'in Talas Savaşı'nda Çinlilere karşı Abbasileri desteklemesi



    II. Emeviler ile Türkler arasında savaşların yaşanması



    III. İki millet arasında ticaretin artması



    Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Türkler ile Müslüman Araplar arasında iyi ilişkiler kurulmasını sağlamıştır?





    A) Yalnız I B)Yalnız II C) I ve II D) Ive III







    692- Uygurlar yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğudur.Buna göre Uygurlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru olur?





    a) Tarımla uğraştıkları b) Güçlü bir ordularının olduğu



    c) Merkezi yönetimin zayıf olduğu d) Çadır hayatı yaşadığı







    693- Türkler ve Çinliler İpek yolu için sürekli savaş yapmışlardır.Buna göre Türk-Çin savaşlarının asıl sebebi aşağıdakilerden hangisidir?





    a) Ekonomik b) Kültürel c) Dini d) Siyasi







    694- Ticarette oldukça başarılı olan Selçuklular bu amaçla daha çok aşağıdakilerden hangisinin yapımına önem vermişlerdir?





    A) Kalelerin B) Medreselerin



    C) Kervansarayların D) Tersanelerin







    695- Türk tarihinde;



    İslamiyetin kabulünden önce ve sonra kurulan türk devletlerinde hanedan üyelerinin tümünün tahta geçme hakkı vardı.





    Buna göre metinde hangi alandaki uygulamadan söz edilmiştir?





    A) Yönetim B) Askerlik



    C) Eğitim D) Yargı









    696- Orta Asya da yaşayan Türklerin anayurt dışına gerçekleştirdiği göç hareketlerinin aşağıdaki nedenlerinden hangisi dış kaynaklıdır?





    Salgın hastalıklar



    Boylar arsındaki anlaşmazlıklar



    Aşırı nüfus artışı



    Çin baskısı







    697- - Türk adıyla kurulan ilk Türk devletidir.



    - Türk tarihinin ilk yazılı kaynakları olan



    - Orhun abideleri onlar döneminde dikilmiştir





    yukarıdaki özellikleri verilen Türk Devleti hangisidir?





    a) Asya hunları b) Göktürkler c) Uygurlar d) Avrupa hunları







    698- Orta Asya da kurulan ilk Türk devleti aşağılardan hangisidir?





    a) Asya hun devleti b) Uygurlar



    c) Göktürkler d)Avrupa hun devleti







    699- Uygurlar mani dininin etkisiyle yerleşik hayata geçmişlerdir.



    Buna göre mani dininin;





    I- Ağır içkilerin içilmesini yasaklaması



    II- Hayvani gıdaların yenmesini yasaklaması



    III- Savaşmayı yasaklaması





    gibi özelliklerinden hangileri yerleşik hayata geçmesinde etkili olmuştur?





    a) yalnız I b) yalnız II c) I ve II d) I ve III







    700- Meridyenler arasındaki mesafe ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe daralır



    Bu bilgiye göre 2 meridyen arası mesafe aşağıdaki paralellerden hangisinde daha azdır?





    A-) 60° güney B-) 45° kuzey C-) 5° güney D-) 30° kuzey























    CEVAP ANAHTARI ( 676/700)



    676 C 686 A 696 D



    677 B 687 C 697 B



    678 A 688 D 698 A



    679 C 689 B 699 B



    680 B 690 C 700 A



    681 C 691 D



    682 A 692 A



    683 A 693 A



    684 A 694 C



    685 D 695 A

    Facebook Sayfamızı Begen | Dil Seçimi / Language selection

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bu Konu için Etiketler

Sosyal Bağlantılar

Sosyal Bağlantılar

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

 

 

 

  • | Çocuk Şarkıları | Wood Workng | Non Stop Konya | Dizi Haber | Forex Demo Hesap |
  •