Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Nahit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Durum: Nahit âíå ôîğóìà
    Üyelik tarihi : 11.Nisan.2009
    Mesajlar : 1,048
    Tecrübe Puanı : 0
    Array

     

    120x 600

    SOSYAL BİLGİLER Solruları (301-400)

    images/yorumlarinizi.png
    301.Milli Mücadele döneminde Atatürk'ün İrade-i Milliye ve Hakimiyeti Milliye gazetelerinin açılmasında öncülük etmesinin amaçlarından değildir?



    A)İşgaller hakkında halkın bilgilenmesini sağlamak.



    B)İşgallere karşı halkın direnişe geçmesini sağlamak.



    C)Milli Mücadeleye destek sağlamak.



    D)İşgallerin sona ermesini sağlamak.





    302.Atatürk tarafından kurularak Milli mücadelenin öncüsü ve devletin sözcülüğünü yapan gazete aşağıdakilerden hangisidir?





    A)İradeyi Milliye B)Ceride-i Resmiye C) Hakimiyet-i Milliye D)Cumhuriyet





    303.Bir ülkede nüfusun dağılışında aşağıdaki özelliklerden hangisinin etkisi yoktur?





    A)İklim özellikleri B)yer şekilleri C)yönetim şekli D)sanayinin gelişmesi





    304.Kentleri fonksiyonlarına göre ayırdığımızda aşağıdakilerden hangisi tarım kentleri arasında yer almaz?





    Konya



    Rize



    Kocaeli



    Manisa





    305-Aşağıdakilerden hangisi Atatürk döneminde iletişimin gelişmesi için yapılan çalışmalardan değildir?



    a)İrade-i Milliye gazetesinin kurulması



    b)Tercüman-ı Ahval gazetesinin kurulması



    c)Anadolu Ajansı'nın kurulması



    d)Hakimiyeti milleye gazetesinin kurulması













    306. Bunun en önemli sebebi nedir?



    a) İkinci Dünya Savaşı'nın olması



    b)Devletin nüfus planlamasına büyük önem vermesi



    c) Gençlerin eğitim için yurt dışına gitmesi



    d) Ekonomik yetersizlikler





    307.Buna göre;



    I-Güler Yüzlü



    II-Şaşkın



    III-Kızgın





    yüz ifadelerinden hangisine sahip olan kişilerle iletişim kurmak daha zordur ?





    A) Yalnız I B) II ve III C) III ve III D) Yalnız III



    308.Anadolu Ajansı'nın (AA) ilk kurulduğu yıllarda aşağıdakilerden hangisini amaçlamış ve o doğrultuda topluma hizmet götürmüştür ?





    A)Savaş yıllarında ticaretin geliştirilmesini sağlama



    B)Ülkemizi işgal eden düşmanlarımız hakkında geniş bilgiler elde etme



    C)Kurtuluş Savaşı'nda cepheler arasında iletişimi sağlama



    D)Milli Mücadele Yılları'nda halkın bilinçlenmesini sağlama







    309. Buna göre Osmanlı Devleti için aşağıdaki genellemelerden hangisi yapılamaz?





    A) Merkezi otorite bozulmuştur



    B) Yeniçeriler padişah değiştirebilmişlerdir



    C) Ekonomi güçlenmiştir



    D) Devlet etkinliği azalmıştır





    310) Osmanlı Devleti'nde toprağı kullanma hakkı devletin denetiminde halka verilmiştir. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?





    A) Toprağın mülkiyeti devlete aittir



    B) Tek geçim kaynağı tarımdır



    C) Sınırları sürekli genişlemektedir



    D)Tarımın gelişimi engellenmiştir





    311) Türk-İslam Dünyası'nda birçok önemli bilim insanı yetişmştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu görüşe kanıt olarak gösterilebilir?



    A) Devlet adamlarının başarılı bir yönetim sergilemesi



    B) Halkın yönetimden memnun olması



    C) Devlet adamları ve hükümdarların bilim insanların desteklemesi



    D) Devletin önemli ticaret yollarını ele geçirmesi



    312.Telgraf



    II.Faks



    Günümüzde yukarıdaki iletişim araçlarından hangisi diğerlerine göre daha az kullanılır?



    A)I



    B)III



    C)II



    D)IV







    313.-Türkiye'nin en önemli yayın kurumu olan TRT'nin tam açılımı aşağıdakilerden hangisidir?





    A)Türkiye Radyosu



    B)Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu



    C)Türkiye Televizyon Kurumu



    D) Türkiye Radyo ve Televizyon Yayıncılığı







    314-"Bir Ülkede kilometrekareye düşen insan sayısına ."



    Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?





    A)Nüfus yapısı



    B)Nüfus miktarı



    C)Nüfus yoğunluğu



    D)Nüfus artışı





    315-Nüfusun daha çok göçlerle arttığı bir bölge için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?





    A)Yüz ölçümü büyüktür.



    B)Doğum oranı fazladır.



    C)Endüstriyel etkinlikler fazladır.



    D)Konut ihtiyacı fazla değildir.





    316.Aşağıdakilerden hangisi iç göçün sebeplerinden değildir ?



    a. İş arama- bulma



    b. Tayin - atama



    c. Eğitim



    d. Hayvancılık





    317.Cumhuriyetin ilanından sonra ilk nüfus sayımı kaç yılında yapılmıştır ?



    a) 1923



    b) 1925



    c) 1927



    d) 1932







    318.Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?



    a-Televizyon aile içi iletişimi olumsuz etkilemez.



    b-İletişimin en önemli noktası karşımızdakine fikirlerimizi kabul ettirmektir.



    c-Olumlu bir iletişim kurmak içim empati kurabilme yeteneğine sahip olmalıyız



    d-Kitle iletişim araçlarının hayatımızda önemli bir yeri yoktur.







    319.Sivas Kongresinde halkı milli mücadele hakkında bilgilendirmek için çıkarılmasına karar verilen gazetenin adı nedir?



    a-İrade-i Milliye b-Hakimiyet-i Milliye c-Anadolu Ajansı d-Telgraf İdaresi







    320.Kişinin izni olmadan veya mahkemenin arama kararı olmadan kişinin evine girilmesi hangi hakkının ihlal edildiğini gösterir?



    a-Özel yaşamın gizliliği b-Konut dokunulmazlığı



    c-Düşünceyi açıklama d-Din ve vicdan özgürlüğü



    321.Türkiye'de yayın yapan radyo ve televizyonları denetleyen gerektiğinde ceza veren kuruluşun adı nedir?



    a-TRT b-Anadolu Ajansı c-TBMM D-RTÜK







    322.- Aşağıdakilerden hangisi Atatürk'ün kuruluşuna öncülük ettiği iletişim araçlarından



    biri değildir.



    a) Hakimiyeti Milliye gazetesi



    b) Anadolu Ajansı



    c) İrade-i Milliye gazetesi



    d) Türkiye Radyo Televizyon Kurumu





    323. -Türkiyede bazı yerleşim birimlerinde nüfusun yoğunluk kazanmasında iklim ve tarım-



    sal faaliyetler etkili olmaktadır.



    A) Adana B) İzmir C) Konya D) Zonguldak







    324.I-İrade-i Milliye II-Hakimiyet-i Milliye III- Ceride-i Resmiye IV- Teşkilat-ı Milliye





    Atatürk tarafından kurdurulan ve Atatürk ün "Benim Gazetem" dediği milli mücadele d öneminin ilk gazetesi yukarıda verilenlerin hangisidir?





    a- I b- II c- III d- IV







    325."Konuşmacı bir grubun dinleyiciler önünde herhangi bir konuyu tartışmak amacıyla düzenlediği toplantıdır" Yukarıda verilen tanımda aşağıdakilerden hangisi anlatılmak istenmiştir?





    a- Münazara b- Panel c- Tartışma d- Sohbet











    CEVAP ANAHTARI ( 301/ 325)



    301 D 311 C 321 D



    302 C 312 B 322



    303 C 313 B 323 D



    304 C 314 C 324 A



    305 B 315 C 325 B



    306 A 316 D



    307 B 317 C



    308 D 318 C



    309 C 319 A



    310 A 320 B







    326.Aşağıdakilerden hangisi Milli Mücadele yıllarında halkın gelişmeleri öğrenebilmesi ve takip edebilmesi için kullanılan kaynaklardan en eski alandır?





    A-Anadolu Ajansı B-İrade-i Milliye C-İstanbul Radyosu D-Telsiz -Telgraf vericileri



    327. Kamuoyunun oluşmasında aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha fazla



    etkiye sahiptir?



    A) televizyon C) gazete



    B) panel D) tiyatro







    328.Aşağıdakilerden hangisi Atatürkün kurduğu gazetelerden biridir?



    A) Takvim-i Vakayi C) Tercüman-i Ahval



    B) Hürriyet D) İrade-i Milliye







    329.Aşağıdakilerden hangisi etkili iletişim yollarından biri değildir?



    A) Karşıdaki insanı ilgiyle dinlemek



    B) Önyargılı olmamak



    C) Hoşgörülü davranmamak



    D) Eleştirilere açık olmak





    330.



    Buna göre Kocaeli'de yerleşmelerin tercih edilmesinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi daha fazla olmuştur?



    A) İş imkanlarının fazla olması



    B) İklim koşullarının elverişliliği



    C) Yer altı kaynaklarının zenginliği



    D) Tarımsal faaliyetlerin gelişmişliği







    331.



    Buna göre doğru bir iletişimin aşağıdakilerden hangisine katkı sağlayacağı söylenemez?



    a) Farklı fikirlerin paylaşılmasına



    b) İnsanların birbirine saygı duymasına



    c) Yeni bilgilerin daha kolay öğrenilmesine



    d) Kişilerin çevresindeki insanlara karşı önyargılı olmasına







    332.



    Zeynep bu soruya aşağıdaki cevaplardan hangisini verirse doğru olur?



    a) Basın özgürlüğüne



    b) Özel yaşamın gizliliğine



    c) Konut dokunulmazlığına



    d) Haberleşme özgürlüğüne







    333.



    Buna göre Türkiye nüfus miktarının yıllara göre artmasında hangisinin etkisi yoktur?



    a) Yurt dışından Türkiye'ye yapılan göçlerin



    b) Salgın hastalıklarla mücadelenin artmış olmasının



    c) Köyden kente yapılan göçlerin



    d) Çocuk ölümlerinin azalmasının



    334.



    Bu bilgilerin aşağıda verilenlerden öncelikle hangisiyle ilgili olduğu söylenebilir ?



    A) Tekzip B) Sansür



    C) Dokunulmazlık D) Panel







    335.



    Yukarıda belirtilen konut dokunulmazlığı hakkının aşağıda verilen temel hak ve özgürlüklerden hangisiyle birbirini tamamladığı söylenebilir?



    a)basın özgürlüğüyle b)özel yaşamın gizliliğiyle



    c)haberleşme özgürlülüğüyle d)düşünce ve kanaat özgürlülüğüyle





    336.Aşağıdakilerden hangisi etkili iletişim yollarından değildir?





    a.



    b.



    c.



    d.





    337.Aşağıdakilerden hangisi Atatürk'ün iletişime verdiği önemi kanıtlamaz?





    Anadolu Ajansı'nın kurulmasına öncülük etmek.



    İradeyi Milliye'nin çalışmalarını desteklemek.



    Eğitimde fırsat eşitliği kanunu çıkarılarak kadın erkek eşitliği sağlanması.



    Telsiz ve telgraf hattının kurulması çalışmalarını desteklemek.





    338.Aşağıdakilerden hangisi RTÜK'ün görevlerinden biri değildir?





    Akıllı işaretler koymak.



    Gazetelerin yayınlarını denetlemek.



    Genel ahlaka aykırı yayın yapan televizyon kanallarına uyarı cezası vermek.



    Radyoların yayınlarını denetlemek.





    339. Aşağıdakilerden hangisi özel hayatın gizliliği konusunda insanlara verilen temel haklardan biridir?





    Seçme ve seçilme hakkı.



    Eğitim hakkı.



    Konut dokunulmazlığı.



    Çalışma hakkı.





    340.



    İlçenin deniz taşımacılık limanları vardır.



    İlçenin nüfusu her mevsim oldukça kalabalıktır.



    Bu ilçe hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez.



    İlçenin geçim kaynağı sanayidir.



    İlçe denize yakındır.



    İlçede iş olanakları fazladır.



    İlçede turizm gelişmiştir.





    341. Türkiye'de nüfus sayımının yapılma amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?



    Gerekli sağlık teşkilatını kurmak .



    Arabaların sayısını artırmak



    Okullar açmak



    İş olanakları oluşturmak.





    342.Aşağıdakilerden hangisi TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu'nun) görevleri arasında değildir?



    A)Nüfus sayımları yapmak



    B)Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ekonomik sosyal siyasal vb. istatistik anket ve sayımlar yapmak



    C)Örgün eğitim kurumları açmak



    D)Yapılan anket sayım ve istatistiklerin sonuçlarını değerlendirmek





    343. Aşağıdaki şehirlerimizin hangisinde yaz mevsimindeki nüfus artışının nedeni farklıdır?





    A) Fethiye B) Alanya C) Adana D) Göreme





    344. Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçlarından biri değildir?





    A) Gazete B) Televizyon C) İnternet D) Mektup









    345.-Aşağıdakilerden hangisi Kitle iletişim araçlarının insan yaşamına olumlu katılarından değildir?



    a)İnsanları eğlendirmek ve neşeli zaman geçirtmek



    b)İnsanların birbirleriyle haberleşmesine olanak sağlamak



    c)İnsanların özel yaşamıyla ilgili bilgi vermek



    d)İnsanları bilgilendirmek



    346-Marmara Bölgesinin ve Doğu Anadolu bölgesinin nüfuz yoğunluklarının birbirinden farklı olmasının asıl sebebi nedir?



    a)Yüzölçümün farklı olması



    b)Nüfuslarının ve yüzölçümünün farklı olması



    c)Nüfusunun farklı olması



    d)ikisinin de yüzölçümlerinin aynı olması



    347.



    Buna göre;



    I. Dinleme yeteneğinin eğitim yoluyla geliştirilebileceği



    II. İnsan dışında hiçbir canlının dinleme yeteneğine sahip olmadığı



    III.



    gibi durumlardan hangisine yada hangilerine ulaşılabilir?



    a) Yalnız I e) Yalnız III c) I ve II d) II ve III







    348.



    Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir



    a) Basın özgürlüğü bazı durumlarda sınırlandırılabilir.



    b) Televizyon yayınları toplumsal dayanışmanın sağlanmasında en önemli unsurdur.



    c) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu toplum ahlakını korumakla görevli tek kurumdur.



    d) Vatandaşları farklı etkinliklere yönlendirmek için Televizyon yayınları durdurulabilir.



    349.



    Bu durumun ortaya çıkmasında bölgenin hangi özelliğinin etkili olduğu söylenebilir?



    a) Sanayinin gelişmiş olmasının



    b) Yüz ölçümünün küçük olmasının



    c) Diğer bölgelerden göç almasının



    d) Ulaşım imkanlarının gelişmiş olmasının





    350.Atatürk'ün bu sözünde vurgulanan temel düşünce aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Tarih bilimi geçmişi araştırır.



    B) Tarihçiler gelecek kuşaklara seslenir.



    C) Tarihçiler gerçeklere sadık kalmalıdır.



    D) Tarihini bilen uluslar geleceğe güvenle bakar .







    CEVAP ANAHTARI ( 326/ 350)



    326 B 336 C 346 B



    327 A 337 C 347 C



    328 D 338 A 348



    329 C 339 C 349 B



    330 A 340 D 350 C



    331 D 341 B



    332 B 342 C



    333 C 343 C



    334 A 344 D



    335 B 345 C







    351. Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Bilimlere yardımcı bilim dallarından biri değildir ?



    A)Kimya B) Arkeoloji



    C)Coğrafya D) Tarih





    352.Aşağıdaki açıklamalardan hangisi özgürlükler kelimesinin içerdiği kavramlar içinde yer alır?



    A)Her istediğimizi istediğimiz zaman yapabilmek



    B)Başkalarının haklarını göz önünde tutarak davranışlarımızı biçimlendirmek



    C)Herhangi birisinin kontrolü altında yaşamak



    D)Kendi haklarımız için başkalarını haklarını çiğnemek





    353.Bir yerin yerleşim merkezi olarak seçilmesinde aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?



    A)İş imkanlarının çokluğu



    B)İklim şartlarının uygun oluşu



    C)Nüfusunun fazla oluşu



    D)Hizmet sektörünün gelişmiş oluşu





    354. Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçlarının görev ve sorumlulukları arasında yer almaz?



    a- Dünyadaki ve ülkedeki gelişmeleri hızlı ve doğru bir biçimde topluma aktarmak



    b- Toplumsal sorunların çözülmesine katkı sağlamak



    c- Bireylerin temel hak ve sorumluluklarını öğrenmesine yardımcı olmak



    d- Toplumun nasıl yönetileceğine karar vermek



    355. Basın ve yayın organları bir haberi hazırlarken haberin niteliği ile ilgili aşağıdakilerden hangisine dikkat etmek zorunda değildir?



    a- Gerçek olmasına



    b- Popüler olmasına



    c- Toplumu ilgilendirmesine



    d- Kamu yararı bulunmasına





    356.-Aşağıdakilerden hangisi bir yerde nüfus yoğunluğunun fazla olmasının nedenlerinden biri olamaz?





    İş imkanlarının fazla olması



    İklim şartlarının uygun olması



    Çevresinin dağlık olması



    Turizm açısından elverişli olması







    357.Aşağıdakilerden hangisi nüfus yoğunluğunu fazla olduğu yerlerde ortaya çıkan sorunlardan biri değildir?





    A-Hava kirliği



    B-Ulaşım güçlüğü



    C-Konut yetersizliği



    D-Çok sayıda hastane olması









    358.Etkili bir iletişim kurabilmenin en önemli şartı aşağıdakilerden hangisidir?



    a - Yüksek bir sesle konuşmak



    b - Çok kısık bir sesle konuşmak



    c - Karşımızdaki kişiyi iyi bir şekilde dinlemek



    d - Kendi düşüncelerimizi karşımızdakine kabul ettirmeye çalışmak





    359. Atatürk'ün Sivas Kongresi'nde alınan kararları halka duyurmak amacıyla kurduğu ilk gazete aşağıdakilerden hangisidir?



    a - Ulus



    b - İrade - i Milliye



    c - Ceride - i Havadis



    d - Hakimiyet - i Milliye











    360. Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı bir iletişim ortamı için söylenemez?



    a) İnsanların topluma olan katkısı ve verimi artar.



    c) Herkes kendi çıkarlarını düşünür. d) Toplumda başkalarına karşı saygı ve hoşgörü sağlanır





    361. Kurtuluş Savaşı sırasında Teşkilat-ı Milliye tarafından toplanan bilgilerin halka duyurulması için Sivas'ta kurulan gazetenin adı nedir ?





    a. Anadolu Ajansı



    b. Hakimiyet-i Milliye



    c. İrade-i Milliye



    d. Ceride-i Resmiye





    362. Aşağıdaki illerden hangisinde nüfus artışının nedeni doğurganlık oranının fazla olmasına bağlıdır ?





    a. Konya



    b. Bursa



    c. İstanbul



    d. Van













    363.



    yer verilmiştir?



    a) konuşma tarzıkonuşmanın içeriğikonuşmacı



    b) Konuşmacı konuşmanın ıçeriği konuşma tarzı



    c)konuşmacıkonuşma tarzıkonuşmanın içeriği



    d) Konuşmanın içeriğikonuşmacıkon uşma tarzı





    364.?





    A ) Eğitim hakkının



    B) Konut dokunulmazlığı hakkının



    C) Yerleşme özgürlüğünün



    D) Seçme seçilme hakkının





    365. Aşağıdakilerden Atatürk'ün kuruluşuna öncülük ettiği iletişim araçlarından biri değildir?





    A) Hâkimiyeti Milliye Gazetesi



    B) Anadolu Ajansı



    C) İradeyi Milliye Gazetesi



    D) Cumhuriyet Gazetesi



    366.Aşağıdakilerden hangisi göçün nedenleri arasında değildir?



    A-) Eğitim--------- B-) Ekonomi------ C-) Terör------ D-) Eğlence





    367.-İyi bir iletişim için aşağıdakilerden hangisine gerek yoktur?



    A-) İletişimde bireysel farklılıklar önemlidir.



    B-) İletişimde jest ve mimikler önemlidir.



    C-) İletişimde dinlemek önemlidir.



    D-) İletişimde bayan daha önemlidir





    368. Olumlu iletişimin ilk basamagı hangisidir?



    a) İzlemek b) Dinlemek



    c) Uygulamak d) Not tutmak







    369.Kişilerin eşyalarını gizlice kullanmak veya eşyalarını kurcalamak kişinin hangi hakkını ihlal edilidigini gösterir?



    a) Dokunulmazlık



    b) Özel hayatın gizliligi



    c) Düşünceyi açıklama



    d) Güvenlik hakkı









    370.



    Cümlede boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?



    a-empati b-hoşgörü c-saygı d-dinleme







    371.Aşağıdakilerden hangisi düzgün bir iletişimin sağlanması için yapılması gerekenler arasında yer almaz?



    a-Söylenenlere ilgi göstermemek b-Başkasını olduğu gibi kabul etmek



    c-İnsanlara karşı net ve açık davranmak d-Hoşgörülü olmak





    372.Ülkemizde radyo ve televizyon yayınlarının yönetmeliklere uygun yapılmasını düzenleyip denetleyen kurul aşağıdakilerden hangisidir?



    a-TRT b-RTÜK c-Türk Dil Kurumu d-Anadolu Ajansı





    373.'



    M. Kemal Atatürk'ün verilen sözünün açıklaması aşağıdakilerden hangisi olamaz?



    a- Gazetecilerin basın özgürlüğü engellenemez



    b- Gazeteciler sadece belli konularda haber yapabilir



    c- Gazeteciler fikirlerini açıkça dile getirebilmelidir



    d- Gazeteciler kişi hak ve özgürlüklerini ihlâl etmemelidir





    374.-Aşağıdakilerden hangisi milli mücadele döneminde iletişimi sağlayan kitle iletişim araçları arasında yer almaz?



    a-gazete b-televizyon c-posta d-telgraf





    375.





    A) Malazgirt Savaşı B) Kösedağ Savaşı



    C) Yassıçemen Savaşı D) Miryokefalon Savaşı







    CEVAP ANAHTARI ( 351/ 375)



    351 A 361 C 371 A



    352 B 362 D 372



    353 C 363 C 373 B



    354 D 364 B 374 B



    355 B 365 B 375



    356 C 366 D



    357 D 367 D



    358 C 368 B



    359 B 369 B



    360 C 370 A

















    376.Aşağıdaki hangi şehrimizde nüfusun kalabalık olmasının sebebi farklıdır?



    Antalya



    Bodrum



    Kuşadası



    İskenderun





    377.Aşağıdakilerden hangisi nüfus sayımının amaçlarından değildir?



    a)Suç işleyenleri tesbit etmek



    b)Kent nüfuslarını belirlemek



    c)Okur yazar oranlarını tesbit etmek



    d)Nüfusun yaş oranını belirlemek





    378.



    - Alp Arslan Van ve Ani kalesini aldı.



    - Türk akıncıları ise bir Bizans ordusunu Malatya'da bozguna uğratarak Kayseri'yi aldı.



    Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?





    A) Anadolu'da yeni Türk devletlerinin kurulduğu



    B) Türklerin Anadolu'yu tanıma imkânı bulduğu



    C) Türklerin başarılı akınlar yaptığı



    D) Bizans İmparatorluğunun yıpratıldığı







    379)Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde insanları göç etmeye zorlayan etkenlerden en az etkileyen faktördür?





    A)İş imkanı B)Doğal Afetler C)Eğitim hizmetleri D)Spor faaliyetleri





    380)Aşağıdakilerden hangisi Türkleri Anayurdu Orta Asya'dan göçe zorlayan sebeplerden biri değildir?





    A)Çinlilerin baskısı B)İklim Koşulları



    C)Meraların azlığı D)Yerleşik hayata geçmeleri.





    381)Bir yerdeki nüfusun dağılışını etkileyen faktörler vardır.Aşağıdakilerde n hangisi bu faktörlerden biri değildir?





    A)İlkim B)Ulaşım C)Sanayi D)Toprak özellikleri





    382)Anadolu'nun Türk yurdu olmasına ortam hazırlandı.



    Anadolu Moğol istilasına açık hale geldi.



    Anadolu Selçuklu Devleti yıkılış sürecine girdi.





    Bu gelişmeler sırası ile aşağıdaki savaşlarda hangilerinin sonuçları olarak gösterilebilir?





    A)Dandanakan-Pasinler-Yassıçemen



    B)Malazgirt-Pasinler-Miryofekalon



    C)Pasinler-Yassıçemen-Kösedağ



    D)Miryokefalon-Kösedağ-Yassıçemen





    383)İlk denizce Türk beyliği aşağıdakilerden hangisidir?





    A)Çaka Beyliği B)Karasioğulları



    C)Aydınoğulları D)Menteşeoğulları





    384)Aşağıdaki illerimizden hangisinde nüfusun artmasında madenciliğin etkili olduğu söylenebilir?





    A)Bursa B)Adana C)İzmir D)Batman





    385)Aşağıdakilerden hangisi Haçlı seferlerinin ekonomik sonuçlarından biridir?





    A)Kilise ve din adamlarına olan güven azaldı.



    B)Avrupa'da merkezi krallıklar güçlendi.



    C)Akdeniz limanları önem kazandı.



    D)Türklerin batıya ilerleyişi durdu.





    386)Aşağıdakilerden hangisi Anadolu'da kurulan ikinci Türk beylikleri arasında yer almaz?





    A)Germiyanoğulları B)Saltuklular



    C)Menteşeoğulları D)Karasioğulları



    387)Telgraf telefon ve internet gibi her türlü araçlar ile yapılan iletişim aşağıdaki özgürlüklerden hangisine örnektir?





    A)Basın özgürlüğü B)Yerleşme ve seyahat özgürlüğü



    C)Düşünme özgürlüğü D)Haberleşme özgürlüğü





    388)Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçları arasında gösterilemez?





    A)Televizyon B)Gazete C)Müzik seti D)İnternet





    389)Aşağıdakilerden hangisi yurdumuzda nüfusun yoğun olduğu yerlerden biri değildir?





    A)İklim şartlarının elverişli olduğu yerler.



    B)Sanayinin geliştiği yerler.



    C)Madenciliğin geliştiği yerler.



    D)Dağlık alanlar.





    390)Aşağıdakilerden hangisi nüfus artışının ortaya çıkardığı sonuçlardan biri değildir?





    A)Plansız kentleşme olur B)Konut sıkıntısı başlar



    C)İşsizlik artar D)Kişi başına düşen milli gelir artar.





    391)Aşağıdakilerden Hangisi ülkemiz nüfus dağılışını etkileyen faktörler arasında gösterilemez?





    A)Ilıman iklim özellikleri B)Güneş ışınlarının geliş açısı



    C)Yer şekillerinin sadeliği D)Yer altı kaynaklarının dağılışı





    392)Ülkemizde ekonomik nedenlere bağlı olarak köyden kente doğru göçler olmaktadır.



    Aşağıdakilerden hangisi bu sorunların arasında gösterilemez?





    A)Devletin planlama yapması zorlaşır.



    B)Kırsal kesimlerde tarım alanları daralır.



    C)Kentlerde alt yapı eksiklikleri ortaya çıkar.



    D)Kentlerde çevre kirliliği ve trafik sorunları ortaya çıkar.





    393)Köylerde doğum oranı daha fazla olmasına rağmen köyden kente göçün sonucu olarak nüfus belirli merkezlerde ve kentlerde yoğunlaşmıştır.Buna göre aşağıdakilerden hangisi nüfusun belirli merkezlerde yoğunlaşmasının nedenleri arasında gösterilemez?





    A)Sağlık hizmetlerinin daha fazla olması



    B)İş imkanlarının fazlalığı



    C)Eğitim imkanlarının gelişmiş olması



    D)Nüfusun daha kalabalık olması





    394)Aşağıdakilerden hangisi Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliklerinden değildir?





    A)Saltuklar B)Mengücekler C)Danişmentler D)Menteşoğulları





    395)Aşağıdakilerden hangisi Divanın üyelerinden değildir?



    A) Kadı B)Nişancı C)Defterdar D)Kazasker





    396)Aşağıdaki yerlerden hangisinde nüfusun daha kalabalık olması beklenir?





    A)Tropikal ormanlar B)Kutup bölgeleri



    C)Çöller D)Vadi Tabanları





    397)Aşağıdakilerden hangisi nüfus sayımının yapılış amaçlarından değildir?





    A)Nüfus miktarını tespit etmek



    B)Çalışma çağı nüfusu bulmak



    C)Nüfusun cinsiyet özelliklerin tespit etmek



    D)Konut sayısını tespit etmek





    398)Anadolu Selçuklu Devletinde uygulanan ikta sisteminin temel amacı nedir?





    A)Üretimin devamlılığını sağlamak



    B)Ülkeyi komutanlar arasında paylaştırmak



    C)Padişahın otoritesini sağlamlaştırmak



    D)Ülkeyi kolay yönetmek.





    399)Aşağıdakilerden hangisi Malazgirt Savaşından sonra kurulan beyliklerden biri değildir?





    A)Mengücekler B)Danişmentliler C)Artukoğulları D)Osmanoğulları





    400)Aşağıdakilerden hangisi bir ülkede nüfus artışının sebeplerinden değildir?





    A)İç göçler B)Doğumlar C)Sağlık Hizmetlerindeki gelişmeler D)Dış göçler













    CEVAP ANAHTARI ( 376/ 400)



    376 D 386 B 396 D



    377 A 387 D 397 D



    378 A 388 C 398 A



    379 D 389 D 399 D



    380 D 390 D 400 A



    381 D 391 B



    382 C 392 B



    383 A 393 D



    384 D 394 D



    385 C 395 A

    Facebook Sayfamızı Begen | Dil Seçimi / Language selection

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bu Konu için Etiketler

Sosyal Bağlantılar

Sosyal Bağlantılar

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

 

 

 

  • | Çocuk Şarkıları | Wood Workng | Non Stop Konya | Dizi Haber | Forex Demo Hesap |
  •