Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konulanmış Görüntüleme

  1. #1
    Nahit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Durum: Nahit âíå ôîğóìà
    Üyelik tarihi : 11.Nisan.2009
    Mesajlar : 1,048
    Tecrübe Puanı : 0
    Array

     

    120x 600

    SOSYAL BİLGİLER Solruları (801-...)

    images/yorumlarinizi.png
    8.



    801- Aşağıdakilerden hangisi Hz.Muhammed zamanında yapılmış bir savaştır?





    A- Talas B- Sıffın C- Uhud D- Nihavend





    802- Karahanlı Devleti'nin ilk hükümdarıaşağıdakile rden hangisidir?





    A- Bumin Kağan B- Abdülkerim Saltuk Buğra Han



    C- Bilge Kül Kadir Han D- Yusuf Has Hacip



    803- Aşağıdaki kıtalardan hangisi- güney yarım kürededir?





    - -a) Antartika- - - - b) Asya- - - - c) Avrupa- - - - - - - - - - d) Kuzey Amerika







    804- Yaptıkları kaleler ve açtıkları sulama kanalları ile tanınan Anadolu uygarlığı aşağıdakilerden hangisidir?





    a) Hititler b) Urartular c) İyonlar d) Lidyalılar







    805- Aşağıda verilen ölçeklerle Türkiye'nin iki farklı haritası çizilmiştir.





    I.000



    II.000





    Bu haritalar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?





    A) I.



    B) II.



    C) II.



    D) Arazideki 2 km I.





    806- Aşağıdakilerden hangisi paralellerin özelliklerinden biri değildir?





    A) Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe boyları kısalır.



    B) En büyük paralel dairesi ve başlangıç paraleli Ekvator'dur.



    C) 90 tane Kuzey Yarım Küre'de 90 tane Güney Yarım Küre' de olmak üzere toplam 180 paralel vardır.



    D) İki paralel arasındaki zaman farkı 4 dk.





    807- Ayni iklim bölgesinde yetişmesi çok zor olan bitki ikilisi aşağıdakilerden hangisidir?





    A) İncir -Zeytin B) Buğday -Şeker pancarı



    C) Pirinç - Mısır D) Buğday-Çay













    808- Hammaddesi tarım olan sanayi kollarının Türkiye'deki dağılışında; bölgeler arasındaki iklim farklılıklarından dolayı değişiklikler görülür.





    Buna göre; Karadeniz Bölgesinin kıyı kesiminde aşağıda verilen sanayi kollarının hangisinin en az gelişmesi beklenir?





    A) Makarna Fabrikaları



    B) Kereste Sanayi



    C) Fındık İşletmeleri



    D) Çay Fabrikaları







    809- Orta Asya Türkleri ile Çinliler arasındaki en büyük sorun ;İpek Yolu olmuştur. Türklerin İpek Yolu'nun denetimini Çinlilere kaptırmaları nedeniyle ekonomik yönden zayıfladıklarını bıraktıkları yazılı belgelerden anlamaktayız





    Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?





    A) Türkler İpek yolu denetimini hiç kaybetmemişlerdir



    B) Türkler ile Çinlilerin mücadelesinin en önemli nedeni ticarettir.



    C) İpek Yolu Çin'den başlamaktadır



    D) İpek Yolu'nu kaybeden devlet düşman saldırılarından kurtulur







    810- Aşağıdaki Türkiye'nin 2000 ile 2004 yılları arasındaki ithalat ve ihracat miktarlarını gösteren bir grafik verilmiştir.







    Buna göre aşağıdakilerin hangisi grafiğe göre yanlıştır?





    A- En fazla ihracat 2004 yılında yapılmıştır.



    B- En fazla ihracat yaptığımız ülke Almanya'dır



    C- 2003 yılındaki ihracat 2001 yılındaki ihracattan fazladır.



    D- 2000 yılındaki ithalat giderleri 2001 yılı ithalat giderlerinden fazladır













    811- Bilinen ilk Türk Devletidir.



    Kurucusu Teoman'dır



    Orta Asya'da kurulmuştur.



    Ordu'da onluk sistemi ilk kez uygulamışlardır.





    Yukarıda söz edilen özellikler aşağıda verilen hangi devlete aittir?





    a) Göktürkler



    b) Uygurlar



    c) Hunlar



    d) Avarlar





    812- Aşağıdaki ilk Türk-İslam devletlerinden hangisi ilk kervansarayı yapmıştır?





    A) Karahanlılar B) Gazneliler C) Selçuklular D) Osmanlılar







    813- Aşağıdaki illerimizden hangisinin yerel saati daha ileridir?





    A) Edirne B) İzmir C) Bursa D) Bayburt







    814- Aşağıdakilerden hangisi Malazgirt savaşının sonuçlarından değildir?





    a) Bizans'ın İslam dünyasındaki baskıları sona erdi



    b) Anadolu'da Türklerin yerleşimi başladı



    c) Türkleri Anadolu'dan atmak için Haçlı Seferleri başladı



    d) Türkler uzun süre Anadolu'ya yerleşemedi







    815- Aşağıdakilerden hangisi Türklerin gelenekleri arasında yer almaz?





    Çocuğa ad konması için büyüyüp kahramanlık yapması gerekirdi



    Ölen kişinin ardından yuğ denilen yas töreni yapılırdı



    Kutlamalarda pilav et ve helva ikram edilirdi



    Eğlence ve törenlerde sadece erkekler oynatılırdı





    816- Orhun Yazıtları (Göktürk Kitabeleri) Türkçe yazılmış en eski yazılı eserlerdir. Ayrıca Çinlilerin hilelerinden söz edilerek geçmişteki hatalar sıralanmış geleceğe yönelik öğütler verilmiştir?





    Yukarıdaki bilgilere dayanarak Orhun Yazıtları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?





    Türk destanlarının yazılış nedenlerini açıklamaktadır.



    Geleceğe yönelik nasihatlarda bulunulmuştur.



    Devlet adamlarının görevlerinden bahseder.



    Çinlilerin Türlere karşı hileleri üzerinde durulur.



    817- -Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında koloniler kurdular.



    -Fenike alfabesini kullandılar.



    -Efes Milet Foça gibi şehirleri kurdular.





    Yukarıda verilen bilgiler hangi uygarlığa aittir?





    A) İyonlar B) Lidyalılar C) Frigler D) Hititler











    818- Seracılık faaliyetlerine en uygun bölgemiz aşağıdakilerden hangisidir?





    A) Marmara Bölgesi B) Karadeniz Bölgesi C) Akdeniz Bölgesi D) İç Anadolu Bölgesi







    819- Orta Asya Türk Devletlerinde devlet yönetiminin Tanrı adına hükümdara ait olduğuna inanılırdı.



    Yukarıdaki anlayışa verilen ad nedir?





    A) Kurgan B) Boy C) Toy D) Kut







    820- Emevi Devleti'nin sınırları çok geniş alana yayılmasına rağmen İslamiyeti aynı oranda yayamamışlardır.





    Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?





    A) Halifeliğin babadan oğula geçmesi B) İlk Arap parasının basılması



    C) Fetihlere önem verilmesi D) Irkçı bir politika izlemeleri







    821- Aşağıdakilerden hangisi laikliğin aşaması sayılabilecek bir yenilik değildir?





    A- Saltanatın kaldırılması



    B- Halifeliğin kaldırılması



    C- Cumhuriyetin ilanı



    D- Medeni kanunun kabulü







    822- Abbasilerin yönetim ve askerlik gibi alanlarda Türklere önemli görevler vermeleri aşağıdakilerden hangisine yol açmış olamaz?





    Türklerle Müslüman Arapların yakınlaşmasına



    Abbasileri merkezi otoritenin zayıflamasına



    Türkler arasında İslamiyet'in yayılmasına



    Türklerin yönetim ve askerlik gibi konularda Abbasileri etkilediklerine









    823- Türk devletlerinde



    I. Hükümdarın eşinin yabancı elçileri kabul etmesi



    II. Kurultay toplantılarına hükümdarın eşinin de katılması



    III. Şölenlere kadın ve erkeklerin bir arada katılması





    durumlarından hangisi ya da hangileri kadınların yönetimde söz sahibi olduğunu gösterir?





    A) Yalnız I B) II ve III C) I ve III D) I ve II





    824- Aşağıdaki ekonomik kaynaklardan hangisinde Ülkemizin dışa bağımlılığı daha fazladır?





    A) Petrol-doğalgaz B) Gıda-Tekstil



    C) Cam-Çimento D) Kağıt-mobilya





    825-







    Yukarıda Türkiye'nin 2000 ile 2004 yılları arasındaki ithalat ve ihracat miktarlarını gösteren bir grafik verilmiştir.Grafiğe göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?





    A) 2000 yılındaki ithalat giderleri 2001 yılı ithalat giderlerinden fazladır.



    B) 2003 yılında Türkiye 48 milyon dolarlık ihracat yapmıştır



    C) Ülkemizin ithalatı sürekli artmıştır.



    D) En fazla ihracat 2004 yılında yapılmıştır.









    CEVAP ANAHTARI ( 801/825)



    801 C 811 C 821 C



    802 C 812 A 822 B



    803 A 813 D 823 D



    804 B 814 D 824 A



    805 C 815 D 825 C



    806 D 816 A



    807 D 817 A



    808 818 C



    809 B 819 D



    810 B 820 D



    826- Dönemin devlet adamları ve Türk büyüklerinin hayatından yararlanarak ilk Türk -İslam devletlerinin siyasalsosyal ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.





    Siyasetname adlı eser aşağıdakilerden hangisi tarafından yazılmıştır?





    A) Kaşgarlı Mahmut B)Yusuf Has Hacip C) Nizamülmülk D) Ömer Hayyam







    827- Dönemin devlet adamları ve Türk büyüklerinin hayatından yararlanarak ilk Türk -İslam devletlerinin siyasalsosyal ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur





    Kutadgu Bilig aşağıdakilerden hangisi tarafından yazılmıştır?





    A)Yusuf Has Hacip B) Kaşgarlı Mahmut C) Evliya Çelebi D) Nizamülmülk







    828- Ülkemizde en fazla orman hangi bölgemizdedir?





    A. MARMARA





    829- Meslek seçiminde en önemli olan kavram hangisidir?





    a. Yetenek ve ilgi







    830- Ülkemizde tarımı destekleyen bir çok kurum ve kuruluş vardır.Aşağıdakilerde n hangisi bu kuruluşlardan biri değildir?





    A- Ziraat Bankası



    B- Toprak Mahsulleri Ofisi



    C- Devlet Su İşleri



    D- Türkiye Elektrik İdaresi







    831- İnsanlar yaşamlarını sürdürmek için çeşitli ekonomik faaliyetlerde bulunurlar.Ekonomik faaliyetleri etkileyen çeşitli etmenler vardır Aşağıdakilerden hangisi bu etmenlerden biri değildir?





    A- Coğrafi etmenler



    B- İhtiyaç ve İstekler



    C- İnsan sayısı



    D- Doğal Kaynaklar





    832- Linyit'ten elektrik elde edilen santrallere termik santral denir.Buna göre aşağıdaki bölgelerimizden hangisinin termik enerji potansiyeli en fazladır?





    A- Doğu Anadolu Bölgesi



    B- Ege Bölgesi



    C- İç Anadolu Bölgesi



    D- Karadeniz Bölgesi



    833- Güneşli gün sayısının fazla olduğu yerler güneş enerjisinden yararlanmaya daha elverişlidir.Buna göre aşağıdaki illerimizden hangisinde güneş enerjisinden faydalanamayız?





    A- Kars



    B- Antalya



    C- İzmir



    D- Mersin







    834- Aşağıdaki yer altı kaynaklarından hangisi ülkemizin ihtiyacını karşılamadığı için ithal edilir?



    a) Bor mineralleri b) Bakır c) Petrol d) Demir







    835- Taşkömürü özellikle hangi sanayi alanında kullanılır?





    a) Gıda sanayisi b) Demir -Çelik Sanayisi



    c) Deri sanayisi d) Mobilya sanayisi



    836- Aşağıdaki maddelerden hangisi Malazgirt Savaşı'nın sonuçları arasında gösterilemez?





    Anadolu'da Türklerin yerleşmeye başlaması



    Bizans'ın İslam dünyasındaki baskılarının sona ermesi



    Selçukluların Çin baskısından kurtulmaları



    Türklerin İslam dünyasındaki prestijlerinin artması





    837- Aşağıdakilerden hangisi bir sanayi tesisi kurulması için gereken unsurlardan biri değildir?





    a) sermaye b) hammadde c) ulaşım d) şehir





    838- Kavimler Göçü'nün;





    a.



    b.



    c.





    Sonuçlardan hangileri Avrupa'nın siyasi ve etnik yapısında değişiklik olduğunu kanıtlar?





    A) Yalnız a B) Yalnız b C) a ve b D) ab ve c





    839- Dört halife döneminde Müslümanlar her hususta eşit kabul edildikleri halde Emeviler döneminde Araplar diğer Müslümanlardan üstün görülmüştür.



    Emevilerdeki bu anlayışın;





    I. Irkçılığın körüklenmesine



    II. Sosyal kargaşaların doğmasına



    III. Birlik ve Beraberliğin bozulmasına





    Sonuçlarından hangilerine ortam hazırladığı söylenebilir?



    A) Yalnız I B)Yalnız III C) I ve II D) I II ve III



    840- Aşağıdakilerden hangisi tarımı destekleyen kuruluşlardan değildir?





    A) Ziraat Bankası



    B) Zirai Donatım Kurulu



    C) Toprak Mahsulleri Ofisi



    D) TEMA Vakfı





    841- Aşağıdaki madenlerden hangisi Balıkesir Susurluk havzasında çıkarılmaktadır?





    Bor



    Demir



    Krom



    Bakır







    842- Hicret İslam tarihinde Hz.





    Aşağıdakilerden hangisinin Hicret'in sonuçlarından olduğu söylenemez?





    İslamiyet daha kolay yayılma ortamı buldu.



    Hicri Takvimin başlangıcı sayıldı.



    Kabe putlardan temizlendi.



    Medine'de ilk İslam devleti'nin temeli atıldı.





    843- Aşağıdakilerden hangisi Dört Halife Dönemi gelişmelerden biri değildir?





    İlk İslam donanmasının kurulması



    Yalancı peygamberlerle uğraşılması



    Kuran - ı Kerim'in çoğaltılması



    Arapça'nın resmi dil olarak kabul edilmesi.





    844- Aşağıdaki dört halifeyle ön plana çıkmış özellikler eşleştirilmiştir.Hang i seçenekte yanlış eşleştirme yapılmıştır?





    A) Hz.



    B) Hz.



    C) Hz.



    D) Hz.







    845- Büyük Selçuklu devleti dönemine ait minyatür ve duvar çinilerinde Uygur duvar resimlerinin özellikleri bulunmaktadır.





    Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?





    A) Türklerin minyatür sanatı ilk defa Uygurlar tarafından kullanılmıştır



    B) Uygur sanatı Türk-İslam sanatını etkilemiştir.



    C) Uygur duvar resimlerinde Çin etkisi görülmektedir.



    D) Uygur minyatürlerinde İslami motifler yer almaktadır.



    846- Sağlıklı bir toplum için bireylerin birbirleriyle etkili bir iletişim içinde olması şarttır. Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı bir iletişim ortamı için söylenemez?





    a) İnsanların topluma olan katkısı ve verimi artar.



    b) Her insan sorumluluğunun bilincinde olur.



    c) Herkes kendi çıkarlarını düşünür.



    d) Toplumda başkalarına karşı saygı ve hoşgörü sağlanır







    847- Pamuk; yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişen bitkidir.





    Buna karşın Doğu Anadolu gibi yüksek ve soğuk bir bölgede bulunan Iğdır Ovası'nda da pamuk yetiştirilmesini aşağıda verilen özelliklerden hangisi olanaklı kılar?





    Sulama olanaklarının uygun olması.



    Yıllık yağış miktarının çok olması.



    Etrafının yüksek dağlarla çevrili olması.



    Toprak türünün pamuk yetiştirmeye uygun olması.





    848- "Mezopotamya'da kurulmuş olan Asur uygarlığı Anadolu uygarlıklarıyla kurduğu ilişkiler sonucundaAnadolu uygarlıklarının çivi yazısını öğrenmesini sağlamıştır."





    Paragrafta verilen bilgilerde toplumlar arası etkileşimde hangi faktörün etkisi üzerinde durulmuştur?





    A) Toplumların inanış biçimleri



    B) Toplumlar arası askeri mücadeleler



    C) Toplumlar arası ticari alışverişler



    D) Toplumların sosyal yaşam biçimleri





    849- "Hitit kraliyet ailesine ait mühürleri kral ve kraliçelerin beraber kullandıkları görülmüştür."





    Paragraftaki bilgilere göre aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşabiliriz?







    A) Hititlerde kral ve kraliçeye dini açıdan çok önem verilmiştir.



    B) İlk Türk devletlerinin yönetiminde hatunlar kağanlardan daha etkilidir.



    C) Para ilk kez Köktürkler tarafından kullanılmıştır.



    D) Bazı devletlerin yönetiminde kadınların da söz sahibi olduğu görülmüştür.







    850 Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki ilk sanayi kuruluşlarındandır?





    a) Mobilya b) Dokuma c) Otomobil d) Elektronik







    CEVAP ANAHTARI ( 826/850)



    826 C 836 C 846 C



    827 A 837 D 847 C



    828 A 838 D 848 C



    829 D 839 D 849 D



    830 D 840 D 850 B



    831 C 841 A



    832 B 842 C



    833 A 843 D



    834 C 844 C



    835 B 845 B









    851- Aşağıdaki şehirlerimizden hangisinde bor madeni çıkarılmaktadır?





    a) Antalya b) Zonguldak c) Eskişehir d) Konya





    852-Aşağıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kaynaklarından biri değildir?





    a) Petrol b) Su c) Rüzgar d) Güneş







    853- Ülkemizde Jeotermal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren ilk santral hangi ilimizde kurulmuştur?





    a) Bursa b) Denizli c) Antalya d) Sivas







    854- Aşağıdaki devletlerin hangisi döneminde Orhun kitabeleri yazılmıştır?





    Uygurlar



    Hunlar



    1. Göktürk devleti



    2. Göktürk devleti





    855- Ülke topraklarının genişliği yüzünden yönetimi kolaylaştırmak için kullanılan yol aşağıdakilerden hangisidir ?





    Kurultay



    Divan



    Meclis



    İkili devlet teşkilatı





    856-Aşağıdaki yörelerden hangisinde buğday yetiştirilemez?





    A) Ege kıyıları



    B) Akdeniz kıyıları



    C) Karadeniz kıyıları



    D) Trakya



    857- Aşağıdaki Coğrafi özelliklerden hangisi ülkemizde yetiştirilen tarım ürünlerindeki çeşitliliğin en önemli sebebidir?





    A) Üç tarafının denizlerle çevrili olması - - - - - -



    B) Farklı bölgelerde farklı iklim özelliklerinin görülmesi



    C) Düz geniş ve verimli ovalara sahip olması - -



    D) Tarıma dayalı sanayi kuruluşlarının bölgeden bölgeye farklılık göstermesi





    858- Emeviler döneminde Arap olmayan Müslümanlara değer verilmemiş onlara "Mevali" denilerek ikinci sınıf insan olarak davranılmıştır.





    Buna göre Emeviler'in yıkılmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?





    a) Seçim sistemi yerine saltanat sistemi belirlemeleri



    b) Bazı Müslümanların Halifenin Hz Muhammed'in soyundan gelmesi gerektiğini savunmaları



    c) İç karışıklıklar



    d) Aşırı ırkçı bir politika izlemeleri





    859- Orhun abideleri tarihte bilinen Türklere ait ilk yazılı kaynaklardır.





    Yukarıda anlatılan eser hangi Türk Devletine aittir?





    a) Asya Hunları



    b) I.Göktürkler



    c) Kutluk Devleti



    d) Uygurlar





    860- Aşağıdakilerden hangisi doğu Karadeniz bölümünün en önemli ürünüdür?





    A) Pamuk B) Muz C) Pirinç D) Çay





    861- Aşağıdakilerden hangisi ormanların faydalarından biri değildir?





    A) Erozyonu önler B) Yakacak olarak kullanılır



    C) Hammadde kaynağıdır D) Ormanlar oksijen tüketir





    862- Aşağıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kaynağıdır?





    A) Petrol B) Kömür C) Linyit D) Su





    863- Aşağıdakilerden hangisi vatandaşın devlete karşı görevlerinden biridir?





    A) Vergi verme B) Düşünce hakkı C) Eğitim hakkı D) Sağlık hakkı







    864- Nüfus dünyanın her yerine eşit dağılmamıştır.



    Buna göre aşağılardan hangisi ekonomik özellikler arasında yer almaz?





    A) Ulaşım B) Sanayi



    C) İklim D) Ticaret





    865- Bir ülkenin dışarıya mal satmasına ihracat(dış satım)denir.





    Aşağıdakilerden hangisi ihraç edilen mallarımız arasında değildir?





    A) Doğalgaz B) Tekstil



    C) Sanayi ürünleri D) Tarım ürünleri





    866- İlgi istek ve yeteneği doğrultusunda iyi eğitim alamayan bir kişi hangi sorunla karşılaşır?





    a-) Mesleğini severek yapar



    b-) Zamanı ve enerjisini doğru kullanır



    c-) Kendine güven duymaz



    d-) Yeni ve başarılı projeler üretir.





    867- Aşağıda verilen kişi ve yaptıkları çalışma eşleşmelerinden hangisi yanlıştır?





    a-) Ayhan Songar- Türkiye'de çağdaş psikiyatrinin kurucularındandır



    b-) A. Adnan Saygun-Ulusal Türk Müziğinin kurucusu ve bestecidir



    c-) Muhsin Ertuğrul- Ülkemizde ilk fotoğraf sergisini açan kişidir



    d-) Çiğdem Kağıtçıbaşı- Sosyal psikolojinin kurucularındandır





    868- Türkiye'de Şeyh Sait İsyanı ve Menemen Olayı aşağıdakilerden hangisinin bir süre için ertelenmesine sebep olmuştur?





    a-) Devletçilik politikasının



    b-) Dış ticarete önem verilmesi



    c-) Çok partili sisteme geçişin



    d-) Kadınlara siyasal haklar tanınmasının





    869- Bir ülkede demokrasinin gerçekleştirilmesi öncelikle aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?





    a-) Bağımsızlık ve milli egemenliğe



    b-) Laiklik ve devletçiliğe



    c-) Cumhuriyet ve inkılapçılığa



    d-) Bilimsellik ve milliyetçiliğe





    870- Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya Türk Devletleri'nden Hunlar' ın göç etme sebeplerinden biridir?



    Kağanların yeni yurt edinme arzusu



    Yerleşik hayata geçme istekleri



    Araplarla komşu olmaya ihtiyaç duymaları



    Devlet yöneticileri arasındaki anlaşmazlıklar



    871- Aşağıdakilerden hangisi Göktürk Yazıtlarının Türk tarihindeki önemini göstermez?





    Türk yazısının en eski örnekleridir.



    Türk adının geçtiği ilk Türkçe kitabedir.



    Türk tarihinde Japonlara karşı olan mücadeleleri anlatır.



    Türk tarihinin ilk eserleridir.





    872- Vergilerini zamanında ödeyen bir kişi aşağıdaki hizmetlerden hangisini devletten beklememelidir?





    A) Seçimlere katılmak



    B) İyi eğitim imkanları sağlamak



    C) Şehirler arası yolların yapılması



    D) Ülkenin bayındır hale getirilmesi





    873- Bir yerin ekonomik faaliyetleri etkileyen faktörlerden biri de coğrafi etmenlerdir.



    Aşağıdakilerden hangisi ekonomik faaliyetleri etkileyen coğrafi etmenlerden biri değildir?





    Türkiye'nin bulunduğu konum



    Denizlere yakınlık



    İnsanların talepleri



    İklim





    874- Çay üretiminde birinci olan bölgemiz aşağıdakilerden hangisidir?





    A. Akdeniz Bölgesi



    C. Karadeniz Bölgesi





    875- Bor maden rezervi bakımından en zengin bölgemiz aşağıdakilerden hangisidir?





    A. Karadeniz Bölgesi



    C. Akdeniz Bölgesi









    CEVAP ANAHTARI ( 851/875)



    851 C 861 D 871 C



    852 A 862 D 872 A



    853 B 863 A 873 C



    854 D 864 C 874 D



    855 D 865 A 875 C



    856 C 866 C



    857 B 867 C



    858 D 868 C



    859 C 869 A



    860 D 870 D













    876- Ülkemizin olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmak istemesinin en önemli nedeni nedir?





    A) Madalya kazanmak



    B) Ülkemizin tanıtımını yapmak



    C) sporun gelişmesini sağlamak



    D) Farklı kültürlerle tanışmak





    877- Türkiye'de meydana gelen 17 Ağustos depreminde pek çok ülkeden yardım ekipleri gelmiştir. Bu durum hangisi için örnek oluşturur?





    toplumsal kalkınma



    uluslar arası dayanışma



    kültürel gelişme



    evrensel kültür



    878- Aşağıdaki ülkelerden hangisi Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasında yer alır?





    a) Suriye b) Bulgaristan c) Azerbaycan d) Gürcistan







    879- Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin dış ülkelere sattığı mallar arasında yer almaz?





    a) petrol b) fındık c) bor minerali d) pamuk







    880- Aşağıdaki destanlardan hangisi Türklerin destanlarından değildir?





    a) Ergenekon b)Göç c) İlyada d) Manas C







    881- Türklerin Orta Asya'dan göç etmelerinin sebepleri arasında hangisi yoktur?





    a) Salgın hastalıklar b) Bol yağışlar c) Kuraklık d) Macera arayışı







    882- Akdeniz Bölgesi aşağıdaki enerji kaynaklarının hangisinden yararlanmada diğer bölgelerimize göre daha iyi olanaklara sahiptir?





    A) Rüzgar B) Petrol



    C) Jeotermal D) Güneş





    883- Aşağıdaki tarihlerden hangisi "Milat" a daha yakındır?





    A) 1881 B) MÖ. 1880 C) MÖ 3200 D) 185







    884- Türkiye'nin ilk demir çelik fabrikası aşağıdaki merkezlerden hangisinde kurulmuştur?





    A) Ereğli B) Kırıkkale C) İskenderun D) Karabük



    885- Gazneliler Devleti ile ilgili olarakaşağıdakilerde n hangisi yanlıştır?





    A)963-1183 yılları arasında Hindistan İran ve Afganistan'da egemenlik kurmuş olan bir devlettir



    B)Alp Tekin tarafından kurulan bu devletin en parlak devri Sultan Mahmut Dönemi'dir



    C)Anadolu'da Türk Birliği'ni ilk sağlayan devlettir



    D)Sultan Mahmut Hindistan'a 17 sefer düzenlemiş ve bu seferler sonucundaİslamiyet Hindistan'da yayılmıştır.









    886- Türkiye'de çıkarılan bazı madenlerin yıllık üretim miktarlarını gösteren yandaki grafikten yararlanarak aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz?





    Bor tuzları üretimi yaklaşık 3 milyon tondur.



    Verilen madenlerden üretim miktarı en fazla olan demirdir.



    Bakır üretimi yaklaşık krom ve bor tuzlarının toplam üretimi kadardır.



    Türkiye'deki madenler içinde üretimi en az olan kromdur.





    887- Aşağıdaki termik santrallerden hangisi jeotermal enerji ile çalışır?





    A) Sarayönü B) Yatağan



    C) Tavşanlı D) Soma





    888- Elektrik ve elektronik sanayinin önemli bir hammaddesidir.





    Yukarıda belirtilen yeraltı kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?





    A) Krom B) Civa



    C) Bakır D) Boksit





    889- Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin dış ticaretinde ilk sırayı alan ülkelerden biri



    değildir?





    a) Almanya c) ABD



    b) Ermenistan d) İngiltere





    890- Irak Topraklarının bir bölümü için kullanılan "Mezapotamya"terimini n anlamı aşağıdakilerden hangisidir?





    a) Verimli Topraklar



    b) Kutsal Yerler



    c) İki nehir arası



    d) Tehlikeli Bölge





    891- İnsanların geçimini sağlamak ve çalışmak için yaptığı sürekli işe meslek denir.





    ---Buna göre meslek seçerken aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?





    a) İnsanlar istek ve yeteneklerine göre meslek seçmelidir.



    --b) İnsanlar ailesinin isteğine göre meslek seçmelidir.



    c) İnsanlar çevredeki arkadaşlarına göre meslek seçmelidir



    d) İnsanlar parasına göre meslek seçmelidir ----



    892- Bir ülkenin kullanımı dışında üretim fazlası olarak başka bir ülkeye mal satmasına ne ad verilir?





    a) Turizm b) Fuar



    c) İthalat d) İhracat





    893- Meslek sahibi olmanın birey açısından önemi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak



    açıklanmıştır?





    a) Meslek sahibi her birey bir devlet kuruluşunda çalışmak zorundadır.



    b) Her meslek sahibi birey 65 yaşına kadar çalışmak zorundadır.



    c) Bireyler meslek sayesinde geçimlerini sağlayabilirler



    d) Meslek sahibi olmak için üniversiteye gitmek zorunludur.











    CEVAP ANAHTARI ( 876/900)



    876 B 886 D 896



    877 B 887 A 897



    878 C 888 C 898



    879 A 889 B 899



    880 C 890 C 900



    881 D 891 A



    882 D 892 D



    883 D 893 C



    884 D 894



    885 C 895

    Facebook Sayfamızı Begen | Dil Seçimi / Language selection

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bu Konu için Etiketler

Sosyal Bağlantılar

Sosyal Bağlantılar

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

 

 

 

  • | Çocuk Şarkıları | Wood Workng | Non Stop Konya | Dizi Haber | Forex Demo Hesap |
  •