Toplam 1 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 1 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Nahit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Durum: Nahit âíå ôîğóìà
    Üyelik tarihi : 11.Nisan.2009
    Mesajlar : 1,048
    Tecrübe Puanı : 0
    Array

     

    120x 600

    SOSYAL BİLGİLER Solruları (201-300)

    images/yorumlarinizi.png
    SOSYAL_BİLGİLER_6(201-300)







    201 Aşağıdakilerden hangisi tarihte parayı bulan ilk uygarlıktır?





    A) Lidyalılar B) Hititler C) Frigler



    D) İyonlar







    202.Aşağıdakilerden hangisi bir kutuptan diğer kutba ulaşan ve paralelleri dik kesen yarım çemberlerdir ?





    A) Paralel B) Ekvator C) Meridyen



    D) Kıta







    203.Türk Dil Kurumu'nun amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?



    A)Türkçe 'nin gelişimine yardımcı olmak



    B)Yabancı sözcüklerinin istilasında Türkçe'yi kurtarmak



    C)Türk insanına tarih bilincini yerleştirme



    D)Türkçe'nin zenginliğini insanlara aktarmak





    204. Sınıf öğrencisi olan Timuçin'in aşağıdakilerden hangisine karşı sorumluluk taşıdığından söz edilemez?





    a- Ailesine b- İşyerine c- Çevresine d-Arkadaşlarına





    205.



    Buna göre Ayşen Cihat ve Sibel sosyal bilimlerin hangi alanlarında çalışmalar yapmıştır?





    a- Arkeoloji coğrafya etnoğrafya



    b-Tarih coğrafya psikoloji



    c- Antropoloji felsefe sosyoloji



    d- Tarih psikoloji sosyoloji





    206. Bir Türkiye haritası çizeceğiz bu haritayı aşağıdaki ölçeklerden hangisi ile çizersek bu haritadaki ayrıntıları daha iyi görebiliriz?



    A- 1/ 2.000 000 B-1/55 000 C-1/100 000 D-1/500 000







    207- Aşağıdaki davranışlardan hangisi doğru değildir?



    A) Sorunlarımın çözümü için sürekli başkalarından yardım isterim.



    B) Sorunlarımı haklarımı dikkate alarak çözerim.



    C) Sorunlarımı çözerken hak sorumluluk ve özgürlükler temelinde olmasını isterim.



    D) Sorunlarıma çözüm ararken başkalarının hak ve özgürlüklerini çiğnemem.





    208. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?



    a)Olgu kişiden kişiye değişebilir.



    b)Görüşün doğruluğu her zaman ispatlanamaz.



    c)Olgunun doğruluğu her zaman ispatlana-bilir.



    d)Olgu ile görüş birbirinden farklıdır.





    209. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde sırasıyla başlangıç paraleli ve başlangıç meridyeni doğru olarak verilmiştir?



    a) Oğlak dönencesi - Ekvator b) Greenwich - Yengeç dönencesi



    c)-Ekvator - Greenwich d) Kuzey kutup noktası - Güney kutup noktası





    210.00 iken 15 derece doğu meridyeninde yerel saat kaçtır?



    a) 23.20





    211.Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe paralellerin uzunluklarının( boylarının) değişmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir ?



    a )Dünyanın şeklinden dolayı



    b )Eksen eğikliği



    c ) Meridyenlerin uzunluklarının değişmemesi



    d )Aralarındaki mesafenin değişmemesinden dolayı





    212-Dünya üzerindeki herhangi bir yerin yeraltı zenginliklerine önemli ticaret yollarına denizlere okyanuslara ve boğazlara göre yerinin belirlenmesine "özel konum" denir.



    Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin Özel Konum'u ile ilgili değildir?



    a) Türkiye'nin Asya Avrupa ve Afrika kıtalarının birleştiği alanda yer alması



    b) Kuzeyi ile güneyi arasında 666 km mesafenin bulunması



    c) Petrol zengini Orta Doğu ülkeleri ile komşu olması



    d) Türkiye'de farklı tipte iklim çeşitlerinin görülmesi





    213. Aşağıdaki cümlelerden hangisi olgu cümlesidir?





    a.



    b.



    c.



    d.







    214.



    - Çivi yazısıyla anal adını verdikleri yıllıklar tutmuşlardır.



    - Tavananna adında kraliçeleri vardır.



    - Soylulardan oluşan Pankuş adında meclisleri vardır.





    Yukarıda özellikleri verilen medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?



    A-) Urartular B-) Hititler C-) İyonlar D-) Frigler





    215. Dünya kıtalarından en küçüğü aşağıdakilerden hangisidir?



    - -A)Antartika- - -B)Avrupa- - -C)Afrika- - D)Okyanusya







    216. Haritaların hangisinde caddeleri görebiliriz?



    a)1/2 000 000- - - -b)1/500 000- - - - - c)1/250 000- - - - - - - -d)1/30 000







    217.Aşağıdakilerden hangisi özellikle deniz ticaretinde gelişmiş olan bir uygarlıktır?



    a) Lidyalılar b) Hititler c) Frigler d) İyonlar





    218. Aşağıdaki uygarlıklardan hangisi bilime daha çok önem vermiştir?



    A)Urartu B)Lidya C)İyonya D)Asurlular







    219. Aşağıdakilerden hangisi yerküreyi iki eşit parçaya bölen kutuplara eşit uzaklıktaki dairedir?



    a) Paralel b) Ekvator c) Meridyen d) Kıta





    220. Aşağıdaki ölçeklerden hangisi ile yapılacak bir dünya haritası daha az ayrıntılı olacaktır?



    a) 1/3 000 000 b) 1/6 000 000 c) 1/10 000 000 d) 1/20 000 000







    221. Aşağıdaki uygarlıklardan hangisi Anadolu'da kurulmamıştır?



    a) Frigler b) Sümerler c) Lidyalılar d) Urartular









    222. Yanlış olan eşleştirme hangi seçenektedir?



    A) Hitiler - Hattuşaş B) Urartular - Tuşpa



    C) Firigler - Gordion D) Lidyalılar - Efes







    223. Aşağıdaki iklimlerden hangisi ülkemizde görülmemektedir?



    A) Muson İklimi B) Karadeniz İklimi



    C) Karasal İklim D) Akdeniz İklimi







    224. Deniz üzerinden gelen nemli hava kütleleri kıyıya paralel olarak uzanan dağlara çarparak yükselir ve soğuyarak dağların denize bakan yamaçlarında bol yağış oluşur (Yamaç yağışları) Yukarıda ifade edilen yağışlar en çok hangi kıyılarımızda görülen yağış tipidir?



    a)Akdeniz kıyıları b) Ege kıyıları c)Karadeniz kıyıları d) Marmara kıyıları





    225.



    II.



    III.İnsanlar yerleşim alanı olarak yüksek yerleri tercih ederler



    Yukarıda özellikleri verilen iklim aşağıdakilerden hangisidir?





    a) Çöl b) Ekvator c) Muson Asya'sı d) Kutuplar







    CEVAP ANAHTARI ( 201 / 225)



    201 211 B 221 B



    202 C 212 B 222 D



    203 C 213 B 223 A



    204 214 D 224 C



    205 C 215 D 225 B



    206 B 216 D



    207 A 217



    208 C 218 C



    209 D 219 B



    210 B 220 D





    226. Aşağıdakilerden hangisi sosyal bilgilerin sağladığı yararlardan biri değildir?





    A) Yaşadığımız çevreyi tanımak



    B) Kişi haklarına saygılı olmak



    C) Çevre sorunlarına duyarsız kalmak



    D) Ülkemizin kalkınması için çalışmak







    227.



    Bu araştırmacı bilimsel sonuçlara ulaşabilmek için aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullanamaz?



    a)Kapkaç ve hırsızlıktan mağdur olanlarla görüşme yapma



    b)Kapkaç ve hırsızlıktan mahkûm olanlarla anket yapmak



    c)Daha önce bu konu ile ilgili yapılmış araştırmaları inceleme



    d)Laboratuar ortamında deney yapma







    228.) Aşağıdaki yerlerden hangisinin haritası aynı büyüklükteki bir kağıda çizildiğinde daha ayrıntılı olur ?





    A-) Dünya Haritası B-) Marmara Bölgesi Haritası C-) Türkiye Haritası





    D-) Kocaeli İl Haritası







    229. bir haritanın ölçeği büyüdükçe aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez ?





    A-) gösterdiği alan büyür B-) ayrıntısı artar C-) hata payı azalır





    D-) gösterdiği alan küçülür







    230 I-Paranın kullanılması



    II-Sard şehrinin ticaret merkezi haline getirilmesi



    III-Kral Yolunun inşa edilmesi



    Lidyalılar bu etkinlikler ile aşağıdakilerden hangisini amaçlamışlardır?



    a) Sınıf mücadelesine son vermek



    b) Tarımsal üretimi arttırmak



    c) Ticareti geliştirmek



    d) Anadolu kültürünü geliştirmek





    231.



    O halde ortalama yükseltinin azlığından dolayı aşağıdaki coğrafi bölgelerimizden hangisinin ulaşım ağı daha gelişmiştir?



    a)Marmara Bölgesi



    b)Karadeniz Bölgesi



    c)Akdeniz Bölgesi



    d)Doğu Anadolu Bölgesi





    232. Aşağıda verilen bilgilerden hangileri yanlıştır?



    I-Hititler çivi yazısı ve resim yazısı(hiyeroglif) kullanmışlardır



    II-Tarihte ilk kez parayı Frigler kullanmışlardır.



    III- Urartular site adı verilen şehir devletlerinde yaşamışlardır.



    IV-İyonlar saban kırana tarım arazisine zarar verene çok ağır cezalar verdiler.



    V-Lidyalılar ticareti geliştirmek amacıyla kral yolunu kurdular.



    VI-Hititler tarihteki ilk yazılı antlaşmayı Mısırla imzaladılar.





    A)II-III-IV B)I-II-III



    C)III-IV-V D)I-IV-V





    233.





    Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin özel konumuyla ilgili değildir?



    Üç tarafı denizlerle çevrilidir.



    Kuzey Yarım kürede bulunan bir ülkedir.



    Yükseltisi batıdan doğuya doğru artmaktadır.



    Asya ve Avrupa arasında uzanan bir köprü konumundadır.





    234- Aşağıdakilerden hangisi bir yerin iklimi üzerinde etkili değildir?



    A) Tarım çeşiti B) Yeryüzü şekilleri



    C) Denize yakınlık D) Enlem





    235. Aşağıdakilerden hangisi Ekvator ile ilgili bir özellik değildir?





    Dünyamızı iki eşit parçaya böler.



    Başlangıç paraleli durumundadır.



    Uzunluğu en fazla olan paraleldir.



    Meridyenlere paralel olarak uzanmaktadır.







    236.Aşağıdaki iklim tiplerinden hangisi Sıcak Kuşak'ta görülmez?





    Savan iklimi



    Ekvatoral iklim



    Tundra iklimi



    Muson iklimi







    237.



    Bu durum Anadolu'da aşağıdakilerden hangisinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur?



    Paranın icat edilmesinde



    Kral yolu'nun yapılmasında



    Çivi yazısının kullanılmasında



    Şehir devletlerinin kurulmasında





    238.



    Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçları arasında yer almaz?



    Dokumacılıkta ileri gidilmesi.



    Kaya mimarisinin gelişmiş olması.



    Saban kırma cezasının ölüm olması



    Bereket Tanrıçası Kibele'ye inanılması







    239. Devirlerin bu şekilde adlandırılmasında hangisi etkili olmuştur?



    A) Hayvanların evcilleştirilmesi B) Kullanılan araç ve gereçler



    C) Yerleşik yaşam D) Ticari faaliyetler









    240- Aşağıdakilerden hangisi büyük ölçekli haritaların özelliklerinden değildir?





    A) Küçültme oranı azdır.





    241.Ülkemize en yakın kıtalar arasında aşağıdakilerden hangisi yer alır?



    A-Afrika



    B-Amerika



    C-Okyanusya



    D-Antartika





    242-Ülkemizin sınırları ve komşularına göre yerini belirlemek için hangi haritalardan yararlanabiliriz?



    A-Siyasi haritalar



    B-Beşeri haritalar



    C-Fiziki haritalar



    D-Özel haritalar





    243.Tarihte parayı ilk bulan ilkçağ uygarlığı aşağıdakilerden hangisidir?



    A-Sümerler B-İyonlar



    C-Lidyalılar D-Frigler







    244-Anadolu da bir çok yerde yapılan kazı ve incelemelerden tarih öncesi devirlerde ileri bir medeniyet kurulduğu ortaya çıkmıştır.



    Aşağıdakilerden hangisi bu durumu doğrulamaz?



    A- Şehir devletlerinin kurulmaya başlanması



    B- Yazılı belgelerin olması



    C- Taş temeller üzerine oturtulmuş kerpiçten evlerin yapılması



    D- Seramik yapımının ortaya çıkması





    245.



    Aşağıdakilerden hangisi farklı medeniyetlerin özellikle bu bölgeleri tercih etmelerinin



    nedenlerinden biri değildir?



    Verimli topraklara sahip olması



    Topraklarının kutsal sayılması



    Göç yollarının üzerinde bulunması



    İklim şartlarının uygun olması



    246.



    II.



    III.



    Yukarıda özellikleri verilen medeniyetler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?





    I II IIII



    Lidya Asur Yunan



    Sümer Mısır İyon



    İyon Lidya Asur



    Sümer İyon Asur





    247. Aşağıdaki bilim dallarından hangisi sosyal bilimlere girmez?



    A. Psikoloji



    C. Coğrafya





    248. Aşağıdakilerden hangisi güzel sanatlar alanında ünlü bir kişidir?



    A. Jale İnan



    C. Afet İnan







    249.Aşağıdakilerden hangisi insanların kendilerine seçtikleri uygun yerleşim yerlerinden biri değildir?



    a) Akarsu kenarları



    b) İklimi ılıman yerler



    c) Çok yağmur yağan bölgeler



    d) Verimli ovalar







    250.Aşağıdakilerden hangisi Karadeniz ikliminin özelliği değildir?



    Yazların kurak olması



    Kışların ılık ve yağmurlu olması



    En çok yağmurun sonbaharda yağması



    Dört mevsim yağmur yağması







    CEVAP ANAHTARI ( 226 / 250)



    226 C 236 C 246 D



    227 D 237 C 247 C



    228 D 238 B 248 C



    229 A 239 B 249 C



    230 C 240 C 250 A



    231 A 241 A



    232 A 242 A



    233 B 243 C



    234 A 244 B



    235 D 245 B









    251.Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Bilimleri oluşturan bilim dallarından değildir?



    a) Coğrafya b) Arkeoloji c) Matematik d) Tarih





    252. Aşağıdaki iklim çeşitlerinden hangisi ülkemizde görülmez?



    a) Muson İklimi b) Karadeniz İklimi c) Akdeniz İklimi d) Karasal İklim





    253. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?



    Küçük ölçekli haritada ayrıntı azalır



    180 paralel dairesi vardır.



    Kuzeyden esen rüzgarlar sıcaklığı azaltır



    Deniz seviyesinden yükseldikçe sıcaklık artar.







    254. İlk Çağ Anadolu uygarlıklarıyla ilgili olarak aşağıda verilen yargılardan hangisi Hititlere aittir?



    A) Tarihte ilk yazılı antlaşmayı imzalamışlardır.



    B) Tarımla ilgili çok sert hukuk kuralları vardır.



    C) Parayı ilk defa onlar kullanmışlardır.



    D) Sulama kanalları bentler ve barajlar yapmışlardır







    255. Aşağıda verilenlerden hangisi Türkiye'nin Kuzey Yarım Küre'de olmasının bir sonucudur?



    A) Ağrı Dağı'nın zirvesinde yazın bile kar bulunması



    B) Kuzeyden esen rüzgârların sıcaklığı düşürmesi



    C) İzmir'in Ankara'dan daha sıcak olması



    D) Kuzey kıyılarının daha çok yağış alması





    256.



    Aşağıdaki yerlerden hangisi çok yağışlı yerlerdendir ?





    a. Kuzey Afrika



    b. Ekvator



    c. Orta Asya



    d. Sibirya





    257.Hangisi İyonlar için yanlış bir ifadedir?





    a)Ticaretle uğraşmışlardır.



    c)Başkentleri Tuşpa dır.







    258.Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde görülen iklimlerden biri değildir?





    a)Karasal b)Çöl



    c)Akdeniz d)Karadeniz









    259. Meridyenlerin toplam sayısı kaçtır ?





    a)120 b)180 c)360 d)380







    260.Babillerin anayasa hazırlayan ünlü hükümdarları kimdir?





    a)Ziggurat b)Hammurabi



    c)Zeus d)Pankuş









    261Oğuz Kağan Destanı kimlere aittir?





    a)HUNLARA b)GÜKTÜRKLERE



    c)UYGURLARA d)SÜMERLERE









    262.Aşağıdaki yörelerden hangisinde yazlar serin kışlar ılık ve her mevsim yağışlı



    geçmektedir?





    A-Doğu Karadeniz kıyılarında B-İzmir ve çevresinde



    C-Antalya kıyılarında D-Çukurova yöresinde







    263-Nemin fazla olduğu yerlerde sıcaklık farkı azdır. Buna göre aşağıdaki kentlerden hangisinde yıllık sıcaklık farkı diğerlerinden azdır?





    A-Sivas B-İzmir C-Konya D-Bayburt







    264.Meridyenlerle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?



    a)2 meridyen arası 4 dakikadır.



    b)Ekvatoru dik keserler.



    c)Başlangıç noktası ekvatordur.



    d)Doğu yarım kürede 180 meridyen bulunur.





    265.Gerçek uzaklık kaç kilometredir?



    a)51 km b)34 km c)170 km d)17 km







    266. Bazı arkadaşları ona katılırken bazıları bu görüşe katılmadıklarını söylediler ve en güzel rengin kendilerince hangisi olduğunu söylediler



    Buna görerenk tartışmasına katılanların farklı farklı renklerin güzelliğinden söz



    etmelerinin nedeninin aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?





    A) Herkesin zevklerinin kendine özgü olması



    B) Bütün renklerin güzel olması



    C) Her rengin farklı olması D) Herkesin aynı renkten hoşlanması





    267. Bu yöntemler ;



    1.Kaynakların bulunması ve incelenmesi



    2.Problemin seçimi



    3. Sonucun bütünlük içinde verilmesi şeklindedir





    Bu yöntemlerin hangi sırayla uygulanması doğru olur?



    A)3-2-1 B)3-1-2



    C)2-1-3 D)1-3-2







    268.Anadolu'da kurulan ilk uygarlıklardan hangisi tarıma en fazla önem vermiştir?





    A) Hititler B) İyonlar C) Urartular D) Frigler







    269. Hititlerin başkenti olan Hattuşaş bugün hangi ilimiz yakınlarındadır?





    A) Denizli B)İzmir



    C)Çorum D)Ankara







    270.



    Buna göre bir atlas sayfasına çizilecek aşağıdaki yerlerden hangisinin haritasında ölçek daha küçüktür?



    A) Asya Kıtası B) Kocaeli



    C) Akdeniz Bölgesi D) Türkiye







    271. Aşağıda verilenlerden hangisi bir bölgede sıcaklığı etkileyen unsurdan biri değildir?



    A) Yükselti B) Rüzgarlar



    C) Toprak tipi D) Enlem







    272.



    Aşağıdakilerden hangisi devletin görevleri arasında yer alır?





    a)Vergi verme b)Askere gitme c)Yasama ve yürütme d)Oy kullanma





    273.000



    II-1/4.000



    III-1/1.000





    Yukarıdaki ölçeklerin büyükten küçüğe doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir.



    a)I II III b)II I III c)II III I d)III I II









    274. Aşağıdakilerden hangisi Akdeniz İklimi'nin özelliklerinden biri değildir?



    A) Gece gündüz sıcaklık farkı fazla değildir.



    B) Bitki örtüsü makidir.



    C) Kışlar ılık ve yağışlı yazlar sıcak ve kurak geçer.



    D) Her mevsimi yağışlıdır.





    275.





    Yukarıdaki metne göre Ahmet'in aşağıdakilerden hangisini yapması daha doğru olur?





    a)Hiçbir şey yapmadan evine dönmeli



    b)Ayakkabıyı tamir ettirmeli



    c)Bir tüketici olarak hakkını aramalı



    d)Ayakkabıyı giymeye devam etmeli







    CEVAP ANAHTARI ( 251 / 275)



    251 C 261 A 271 C



    252 A 262 A 272 C



    253 D 263 B 273 D



    254 A 264 C 274 D



    255 B 265 A 275 C



    256 B 266 A



    257 C 267 C



    258 B 268 D



    259 C 269 C



    260 B 270 A





    276.





    Buna göre Türkiye'nin en güney ile en kuzey noktaları arasındaki kuş uçuşu uzaklık kaç km.dir?





    a)66 km b)666 km c)6666 km d)6660 km





    277.Frigyalılar ın bu tür cezalar vermesinin nedeni hangisidir?



    A)Tarıma önem vermeleri



    B)Çok tanrılı dine inanmaları



    C)Hukuk kurallarına önem vermeleri



    D)Sosyal yapı





    278.



    Hipotezleri ileri sürme



    Konu veya sorunu belirleme



    Veri toplama



    Hipotezleri test etme







    279. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun nedenidir?



    Binaların sıcaklığı hapsetmesi



    Tarım ürünlerinin etkisi



    Yerşekillerinin etkisi



    Eğitim seviyesi





    280. Karadeniz bölgesinin iç kısımlarının kıyıya nazaran daha az yağış almasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?





    Enlem faktörü



    Dağların denize uzanış yönü



    Akarsu rejimi



    Ulaşım ağı





    281.



    Bu durum Urartularda aşağıdakilerden hangisinin varlığını göstermektedir?



    A) Tek Tanrı inancının



    B) Öldükten sonra yaşamın devam ettiği inancının



    C) Demokrasi anlayışının



    D) Hukuk devleti anlayışının





    282.



    Bu durum aşağıdakilerden hangisinin göstergesidir?



    A) Madenlerin işlendiğinin



    B) Göçebe yaşamın sürdüğünün



    C) Hayvanların evcilleştirildiğinin



    D) Şehircilik anlayışının geliştiğinin





    283.



    Aşağıdakilerden hangisi bir olgu cümlesidir?



    A) İstanbul doğal ve tarihi güzellikleriyle dünyanın en güzel şehridir.



    B) Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir.



    C) En güzel mevsim yaz mevsimidir.



    D) Ülkemizin en güzel şehri İzmir'dir.











    284.- Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırmanın ilk aşamasıdır?



    A) Konu belirleme



    B) Hipotezler ileri sürme



    C) Hipotezleri test etme



    D) Konuyla ilgili bilgi toplamak





    285.Bilimsel araştırma yapılırken yapılacak ilk iş ne olmalıdır?



    Problem tespit edilmeli



    Araştırma yapılacak kütüphane seçilmeli



    Hipotez kurulmalı



    Veri toplamalı





    286.



    GÖRÜŞ: Kişiden kişiye değişen öznel yargı ifade eden bilgi.



    Verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi görüş cümlesidir?



    Yer çekimi kanununu Newton bulmuştur



    Cumhuriyet 29 Ekim 1923'te ilan edilmiştir



    Müzik ruhun gıdasıdır



    Türkiye yedi coğrafi bölgeden oluşur





    287.Aşağıdakilerden hangisi küçük ölçekli haritalar ile ve büyük ölçekli haritaların ortak özelliğidir?



    Kullanılan ölçekler



    Gösterdikleri alan



    Ölçek dahilinde çizilmeleri



    Ayrıntıyı gösterme güçleri





    288.Türkiye'de iklim çeşitliliğinin fazla olması aşağıdakilerden hangisini etkilemez?



    Yer şekillerini



    Bitki örtüsünü



    Tarım ürünlerini



    Ekonomik faaliyetleri





    289.Kuzey yarım küre ile güney yarım küre arasında her zaman bir derece sıcaklık farkı olmasının nedeni nedir?



    Kuzey yarım kürede okyanusların fazla olması.



    Güney yarım küreye güneş ışınlarının daha dik gelmesi.



    Güney yarım kürede kıtaların daha az yer kaplaması.



    Kuzey yarım kürede buzulların daha fazla olması.





    290.Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?



    90 güneyde 90 kuzeyde toplam 180 paralel dairesi vardır.



    Yerel saatlerin oluşmasında meridyen yaylarının etkisi bulunur.



    360 meridyen yayı vardır.



    İki meridyen yayı arasında 111km mesafe vardır.





    291.





    I.000





    A) I>II>III>IV B) II>I>IV>III C) I>III>IV>II D) IV>III>II>I





    292.



    2 0 2 4km





    3 cm





    Yukarıdaki çizik ölçeğin kesir ölçek olarak karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?





    A) 1/300.000







    293. İlk insanlar aşağıdakilerden hangisinin öğrenilmesi ile yerleşik hayata geçti?



    A) Tarım yapma B) Tekerleğin icadıyla



    C) Yazını icadıyla D) Avlanmayı öğrenmesiyle





    294. Tarihte ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması kimler arasında imzalanmıştır?



    A) Hititler ile Mısırlılar arasında B) Frigler ile Hititler arasında



    C) Lidyalılar ile mısırlılar arasında D) Urartular ile Hititler arasında







    295.Aşağıdakilerden hangisi karşılaştığımız sorunlara hak ve özgürlükler temelinde çözüm bulabilmek için başvurabileceğimiz kurumlardan biri değildir?



    a- Reklam kurulu b-Tüketici mahkemeleri



    c-Siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatları d-Kaymakamlıklar







    296.



    Aşağıdakilerden hangisi bu kurumun çalışmaları arasında yer almaz?



    a-Türk tarihi ile ilgili belgelerin toplanması



    b-Türk tarihi ile ilgili toplantılar ve tartışmalar yapılması



    c-Türk tarihinin araştırılması



    d-Türkiye'nin yer altı kaynaklarının tespit edilmesi.







    297.Paralel (Enlem) daireleri ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?





    Başlangıç paraleli Ekvatordur.



    Kutuplarda nokta halindedir.



    İki paralel arası uzaklık 111 km'dir.



    Dünya üzerinde 360 tane paralel vardır.





    298.





    KKN



    GKN



    Yukarıda şekle göre A noktasından hare-ket eden bir uçak B noktasına varıyor. Bu uçak toplam kaç km yol almıştır?



    A) 555 B) 1665 C) 2220 D) 3885







    299.



    Bu bilgilere bakılarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?



    A)Paranın kullanılması ticaretin gelişmesini sağlamıştır.



    B)Yeni buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur.



    C)Lidyalılar ticaretin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır.



    D)Ticaretle gelişmesi Lidyalıların askeri alanda güçlenmesini sağlamıştır







    300. Aşağıdakilerden hangisi bu kuruluşlara örnek olarak gösterilemez?



    a)Dil ve tarih-coğrafya fakültesi b)Türk Dil Kurumu



    c)Ziraat Bankası d)Türk tarih Kurumu







    CEVAP ANAHTARI ( 276 / 300)



    276 B 286 C 296 D



    277 A 287 C 297 D



    278 B 288 A 298 D



    279 A 289 C 299 D



    280 B 290 D 300 C



    281 B 291 B



    282 D 292 C



    283 B 293 A



    284 A 294 A



    285 A 295 C

    Facebook Sayfamızı Begen | Dil Seçimi / Language selection

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bu Konu için Etiketler

Sosyal Bağlantılar

Sosyal Bağlantılar

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

 

 

 

  • | Çocuk Şarkıları | Wood Workng | Non Stop Konya | Dizi Haber | Forex Demo Hesap |
  •